Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti krompira
  • 18.06.2021. 10:00

Promenljivo vreme pogoduje plamenjači krompira - kako ga zaštititi?

Prema trenutnim prognozama za područje centralne i južne Srbije se u narednim danima najavljuje promenljivo vreme sa padavinama koje može favorizovati dalji razvoj i širenje tog patogena.

Foto: PIS Srbija
  • 198
  • 15
  • 0

Usevi krompira se u zavisnosti od lokaliteta, vremena setve i nadmorske visine nalaze u različitim fazama cvetanja i formiranja krtola, navodi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Na području cele zemlje u prethodnom periodu uslovi u proizvodnji (česte padavine, visoke vrednosti relativne vlažnosti vazduha i registrovane temperature) bili su veoma povoljni za razvoj gljive prouzrokovača plamenjače krompira (Phytophthora infestans).

Bolesti krompira - najvažnije su plamenjača i crna pegavost

Podsetimo, kao i kod ostalih kultura, prvenstveno napada listove, zatim peteljku i stabljiku. Na listovima nastaju žućkaste pege koje se u uslovima povećane vlage povećavaju. Na donjem delu lista razvija se bela prevlaka. Kako bolest napreduje, tako tkivo unutar pege omekšava, potamni, postaje vodenasto, a listovi se "obese".

Mogu biti zaražene i krtole kojima se narušava kvalitet i često su neupotrebljivi, a na njima nastaju siva udubljenja. Kada se preseku, ispod pege tkivo ima smeđu narandžastu boju.

Zaštita zavisi od razvojne faze krompira

Prema trenutnim prognozama za područje centralne i južne Srbije se u narednim danima najavljuje promenljivo vreme sa padavinama koje može favorizovati dalji razvoj i širenje tog patogena. U ostalim delovima zemlje u najavi je suvo i toplo vreme za duži vremenski period, te se u ovim područjima zaštita krompira preporučuje na onim parcelama gde se navodnjava, jer su takvi uslovi gde se registruje konstantno vlaženje lista veoma povoljni za razvoj plamenjače krompira.

U zavisnosti od razvojne faze useva krompira razlikuju se i preporučene mere za zaštitu; na višim nadmorskim visinama gde se usevi krompira nalaze u fazama pred cvetanje (intenzivan porast) preporučuje se primena kombinacije fungicida kontaktnog i sistemičnog delovanja na bazi aktivne materije:

  • propamokrb-hidrohlorid+mankozeb u količini četiri litra po hektaru ili
  • propamokarb-hidrohlorid+fenamidon - 1,67-2 l/ha ili
  • propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid - 1,2-1,6 l/ha ili
  • metalaksil-M+mankozeb - 2,5 kg/ha ili
  • metalaksil-M+fluazinam - 0,5-0,6 l/ha.

Zaštitite povrće od plamenjače kvascem, kefirom, belim lukom

Na nižim nadmorskim visinama gde je završen intenzivan porast krompira preporučuje se primena kombinacije fungicida kontaktnog i lokal-sistemičnog delovanja:

  • cimoksanil+famoksadon - 0,4 kg/ha,
  • cimoksanil+mankozeb - 2-3 kg/ha,
  • dimetomorf+mankozeb - 2-2,5 kg/ha.

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Plamenjača krompira Zaštita Fungicidi Bolesti


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer