Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredna proizvodnja
  • 05.08.2020. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Parage

Proizvodi od svega po malo, posla preko cele godine, ali trud se isplati?

Slobodan Milić vredni poljoprivrednik iz Paraga spojio je povrtarstvo i voćarstvo i zato tokom cele godine za svoje kupce ima bogatu i raznovrsnu ponudu.

Foto: Slobodan Milić
  • 506
  • 22
  • 0

Pre osam godina Slobodan Milić iz Paraga, opštine Bačka Palanka, usred plodne žitnice zasadio je maline. Bio je zadovoljan svojom odlukom obzirom da je tih godina cena maline bila dobra, ali su malinjaci nicali kako u selu tako i okolini, pa je Milić odlučio da smanji površine kako bi izbegao problem sa sve nižom cenom.

"Malinjak je sada na oko 40 ari, a na tolikoj površini imam i kupinu. Godine 2012. malina je ovde u našem kraju, prvenstveno u našem selu bila u ekspaniziji te sam ja posadio sadnice na površini od dva hektara. Taj početak je bio dobar, proizvodnja isplativa, u vreme berbe znao sam da angažujem i po 20 nadničara. Međutim, kada su u selu i okolini počeli da niču malinjaci, a cena padala, ja sam odlučio da smanjim površinu, ali napravio sam dobar posao tako što sam prodavao sadnice maline", kaže Milić i dodaje da sada ima toliko koliko može porodica da bere, odnosno nema troškova za radnu snagu, a ni sa prodajom.

Malina stiže - čeka se otkupna cena, a berača nema?

Kaže da ovih dana bere i kupine koje su kao i maline ove godine odlično rodile.

"Svaki treći-četvrti dan beremo, i kupina je odlično rodila, plodovi su kvalitetni, krupni, zdravi, slatki, ali ona nema tako dobru 'prođu' kao malina. Kupina bogatije rodi, brže se bere, a ovih dana kilogram košta 300 dinara. Količine koje ne uspemo da prodamo iskoristimo tako što pravimo kupinovo vino i sirup. Najbolje je kad se sve iskoristi." 

Bogata i raznovrsna ponuda

Osim što uzgaja maline i kupine Milić na osam hektara seje soju i kukuruz, a u plastenicima i na otvorenom polju površine od oko tri hektara sadi povrće. Kako najćešće objašnjava od svega po malo, postepeno skidajući jednu kulturu sadeći drugu kako bi uvek imao bogatu i raznovrsnu ponudu na dve tezge na Satelitskoj pijaci u Novom Sadu gde prodaje svoje proizvode.

Skida se jedna kultura i sadi druga i svega ima

Kupci su prepoznali kvalitet i redovno dolaze znajući da kod njega uvek mogu da kupe sveže proizvode, paradajz, papriku - baburu, rogu, feferonke i druge vrste, zatim patlidžan, krastavce, tikvice, krompire, šećerac, kupus. I tokom zime zahvaljujući plasteničkoj proizvodnji porodično uzgajaju, salatu, spanać, rotkvice, mladi luk, blitvu.

Posla preko cele godine

Posla je ovih vrelih dana na pretek ali tako je, kako nam je rekao naš sagovornik, tokom cele godine obzirom da sami proizvode rasad, za svoje potrebe ali i prodaju. Ovaj zahtevan i odgovoran posao započinje početkom februara setvom semena i traje do prvih mrazeva kada završavaju berbu paprike.

"Cele godine imamo posla, smenjuju se kulture, dok jedne sadimo, druge okopavamo, zalivamo, treće beremo, pakujemo za pijacu i tako u krug. Moja supruga i deca su naučili na taj tempo. Ono što je bitno i što naš rad čini uspešnim i isplativim jeste činjenica da mi sve sami radimo i ne plaćamo radnike. Jutros smo ustali pre svitanja - u četiri sata brali smo povrće i voće do 10 sati. Radno je i kad se pripremamo za odlazak na pijacu, ali je veliko zadovoljstvo kad nas tamo među mnogobrojnim tezgama naši stalni kupci traže", kaže Milić i dodaje da može da se pohvali da veoma često svu robu koju izlože na obe tezge prodaju do 11h.

Kad je cena paradajza vrlo niska - sve klase se kuvaju?

Ova porodica iz bačkog sela malo vremena za odmor ima jer mora da obezbedi dobru ponudu i tokom zime te pripremaju kiseli kupus, prave tušiju, a obavezno kuvaju paradajz.

"Ove godine je hiperprodukcija paradajza, ponuda je velika, cena se kreće oko 80 dinara, ali meni to nije malo. Osim različitih sorti poput jabučara, imam i oko pola jutra paradajza šljivara koji je odličnog kvaliteta, te je pogodan za kuvanje. Ja sam zadovoljan, na manjim poršinama se lakše organizuje posao, tako sve može da se stigne i uradi, čak se nađe i nekoliko dana za odmor u banji. Trud se isplati", kaže na kraju naš sagovornik.


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja Plastenička proizvodnja Slobodan Milić Proizvodnja povrća Uzgoj maline Uzgoj kupine Prodaja na pijaci Kuvani pardajz


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D