Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema zemljišta
  • 19.01.2015. 14:00

Priprema zemljišta za sadnju krompira

Kako pravilno pripremiti zemljište za sadnju krompira?

  • 2.929
  • 41
  • 0

Krompir je povrtna kultura koja za sve vreme rasta ima zahtev za rahlim i prozračnim zemljištem, umerene vlažnosti pa tome treba podrediti celokupnu agrotehniku. U nastavku donosimo savete za pravilnu pripremu zemljišta za uzgoj krompira.

Osnovna obrada zemljišta (oranje) mora biti kvalitetno izvedena, jer naknadne agrotehničke mere ne mogu ispraviti propuste koji su rezultat osnovne obrade. Oranjem se u zemljište unose biljni ostaci, organska đubriva, predstartna mineralna đubriva i dr.

Specifičnosti oranja kod pripreme zemljišta za krompir

Na našem području ima malo proizvodnih područja koja obiluju padavinama celog vegetacionog perioda. Oranje na 25 cm je zadovoljavajuće na plitkim i laganim zemljištima. Kada je pred krompirom u plodosmjeni bila žitarica, nakon žetve je poželjno prašiti strnište na 15 cm dubine, uz prethodnu primenu azotnih đubriva (30-50 kg/ha čistog azota).

U jesensko - zimskom periodu jedan dio organske mase koja je zaorana, razgradi se u mineralni oblik i postaje dostupna biljkama tokom vegetacije. Oranje tokom rane jeseni daje pozitivne rezultate i kod smanjenja korova, jer se deo semenskih korova nakon žetve i njihove jesenje inicijacije mehanički suzbije. Ponekad se osnovna obrada ne obavi tokom jeseni i zime, što u proleće donosi niz negativnih efekata.

U područjima koja imaju veće količine padavina, tokom zime može doći do jačeg sabijanja preoranog zemljišta. Na proizvođačima je da procene koje će vremensko razdoblje za osnovnu obradu izabrati. Oranje se mora provesti kod optimalne vlažnosti zemljišta (nije poželjno da se brazde ljeskaju na suncu), jer nakon okretanja brazde, zemlja će se slabo mrviti tokom oranja.

Predusev za krompir su žitarice

U osnovnoj obradi koriste se klasične vrste plugova, primereno vučnim mašinama, dok na sušnom i peskovitom zemljištu, vrlo dobre rezultate postižu diskosni plugovi. Nakon oranja zemljišta potrebno je predsetveno prirediti zemljište za sadnju. Kvalitetna predsetvena priprema omogućava korenskom sistemu nesmetan rast i razvoj, a nakon tuberinizacije i povoljan razvoj krtola.

Organska i predstartna te predsetvena (NPK) đubriva je nužno pripremiti pre predsetvene pripreme zemljišta setvospremačima (tanjirače, horizontalne rotirajuće freze, drljače). To je važno sa gledišta jednakomernosti raspodele granula đubriva u korenskom sloju zemljišta. Krompir je zahtevan na plodosmenu u svim proizvodnim uslovima, a posebno ako su organska đubriva malo zastupljena u proizvodnji. Nepovoljno reaguje na monokulturu, kao i na neke okopavine, brzo stvara zasićenost zemljišta, bez obzira na intenzivnost agrotehničkih mera.

Dobar predusev za krompir su ozime ili jare žitarice, koje rano ostavljaju zemljište slobodnim za pripremu tokom jeseni i zime. Unošenjem organskih ostataka (strnina), popravlja se humusna komponenta u zemljištu i poboljšava prozračnost, a nakon mineralizacije i usvajanje potrebnih hraniva.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Priprema zemljišta Oranje NPK Plugovi Sadnja krompira Organska đubriva Mineralna đubriva Azot Poljoprivredni proizvođači Povrtna kultura


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]