Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenički uzgoj
  • 04.04.2021. 12:00

Priprema plastenika: Obavezno je malčiranje i kombinovana sadnja

Prva aktivnost koju bi trebalo odraditi, prilikom pripreme zemlje za plastenički uzgoj je čišćenje parcele od korova, ukloniti ostatke od prethodne proizvodnje, ukoliko ih ima, a zatim odraditi dezinfekciju zemljišta.

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2
  • 359
  • 33
  • 0

Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru predstavlja intenzivan vid uzgoja. Moguć je tokom cele godine, odnosno, osigurava dva do tri proizvodna ciklusa. Značajno je i to što je uticaj klimatskih promena na ovakav način smanjen, a kontrola nad bolestima i štetočinama povećana.

Kako savetuje Snježana Banović, iz PSSRS, kod izbora lokacije za postavljanje plastenika, trebalo bi se odlučiti za ravnije terene, lakša, propusna i ocedna tla, na kojima se neće zadržavati voda. Takođe, potrebno je osigurati i slobodan pristup objektu, u cilju lakšeg dovoženja i odvoženja materijala. 

Pre đubrenja uraditi hemijsku analizu zemljišta

Prva aktivnost koju bi trebalo odraditi, prilikom pripreme zemlje za ovaj vid uzgoja je čišćenje parcele od korova, ukloniti ostatke od prethodne proizvodnje, ukoliko ih ima, a zatim odraditi dezinfekciju zemljišta. Jedna od preporuka za to je i prelivanje vrelom vodom. 

Nakon toga, pristupa se đubrenju. Ako je reč o organskom uzgoju, upotrebljavaju se isključivo prirodna stajska, zelenišna i mineralna đubriva, kao i kompost. Od mineralnih hraniva, dozvoljeno je koristiti mlevenu fosfatnu stenu, kameno brašno, industrijski kreč i glinu. Pre nego što se đubriva unesu u objekat, poželjno bi bilo odraditi hemijsku analizu zemljišta da bi se tačno odredile potrebne količine. Posle toga, obavlja se osnovna obrada. I može biti duboka ili plitka, formiranje bankova, frezanje. Koji tip će se izabrati, određuje se na osnovu planiranog useva. 

Kombinacija malčiranja i navodnjavanja

Jedna od obaveznih agrotehničkih mera koju je potrebno odraditi, u cilju smanjenja gubitka zemljišne vlage je malčiranje. Na taj način sprečava se i erozija, redukuje se ispiranje hraniva u dublje slojeve zemlje i podzemne vode. 

Najbolje je da se izvede sa crnim ili belim folijama, a dobar izbor su i organski materijali poput sena, slame, sitne kukuruzovine. Sa malčiranjem se najčešće kombinuje navodnjavanje i to sistemom kap po kap, ali i prihranjivanje fertigacijom. Prvo zalivanje ide odmah nakon presađivanja, a usevi se mogu navodnjavati i sistemom rasprskivača. 

Koliko je moguć plodored u plasteničkom uzgoju?

Kada se planira proizvodnja u zaštićenom prostoru, mora se voditi računa i o plodoredu, odnosno, o smeni gajenih biljaka na jednoj parceli. Prema preporukama stručnjaka, najbolje je primenjivati onaj trogodišnji ili četvorogodišnji. Ipak, kako je reč o intenzivnoj proizvodnji, gde se uzgaja mali broj vrsta tokom cele godine, izazov je ispoštovati plodored. 

Posle belog luka najbolje je posejati salatu, šargarepu, leguminoze

Povrtarske vrste iz iste familije iscrpljuju zemljište, uzimajući uvek ista hranjiva, a pri tom su sklone istim bolestima i štetočinama. Na primer, paradajz i paprika su i uz jedne porodice pa nije poželjna njihova ponovljena sadnja na istom mestu. Pojava monokulture, pojačava korišćenje đubriva jer je tlo iscrpljeno, ali na taj način neće se ostvariti dobri prinosi. Samo će se zemlja zakiseliti, doći će do nakupljanja soli i zabarivanja, što ostavlja negativne posledice na rod. Ovaj problem mogao bi da se rešiti i tako što bi se unijelo novo zemljište, debline do 40cm ili premeštanje plastenika svakih par godina. 

Oba načina su izuzetno skupa. Opravdano ih je primeniti ako se radi o manjim objektima i kada vlasnik ima alternativnu parcelu, pogodnu za ove namene. 

Kupus i salata vole kadificu

Kod planiranja plasteničke proizvodnje, najbolje je praktikovati mešovitu sadnju, odnosno, združivanje useva. Dobro je u istom delu objekta gajiti povrće iz različitih porodica, kombinovati vrste koje imaju različite zahteve prema hranivima, na primer, korenasto, lisnato i plodovito povrće.

Može se uklopiti lekovito i aromatično bilje sa usevima koji pozitivno utiču jedni na druge. Na primer, dragoljub se seje oko kupusnjača jer štiti od leptira kupusara. Neven je omiljen u svim organskim povrtnjacima zato što odbija nematode, a privlači korisne insekte. Kadifica privlači puževe te ju je najbolje saditi oko kupusa i salate. Timijan svojim jakim mirisom odbija vaši, šargarepinu muvu, buvače, puževe golaće. Bosiljak je dobar sused krastavcima i paradajzu jer štiti od pepelnice, odbija lisne vaši, grinje i komarce.


Tagovi

Plastenički uzgoj Priprema plastenika Snježana Banović Čišćenje parcele Pojava monokulture Malčiranje Plodored Navodnjavanje Osnovna obrada


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.