Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Robot u hortikulturi
  • 19.10.2021. 18:00

Predstavljen Kompano - prvi robot na svetu za uklanjanje listova paradajza

Reč je o prvom robotu koji može samostalno da se kreće po stakleniku dok su u njemu radnici, a kada se njima završi radni dan on nastavlja dalje sa poslom.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 172
  • 54
  • 0

Dok globalna potražnja za hranom nastavlja da raste sve je manje kvalifikovanog osoblja za rad u staklenicima. Stoga, holandska kompanija "Priva" rešenje vidi u robotizaciji.

Na "GreenTech"-u u Amsterdamu predstavila je svoj robot Kompano koji se može sigurno i nezavisno kretati kroz staklenik, radeći zajedno sa ostalim zaposlenima. Kada njima završi radni dan, on ostaje u stakleniku i nastavlja da radi, što znači i noću. Dizajniran je za uklanjanje listova paradajza, a radi na baterije od pet kWh.

Težak je 425 kilograma, dugačak 191 cm, širok 88, a visok 180 cm. U njega su ugrađeni algoritmi koji garantuju efikasnost skidanja grana sa listovima od 85 odsto tokom rada u sedam dana na površini od jednog hektara, navodi proizvođač.

Iz ove kompanije napominju da se može prilagođavati željama i zahtevima korisnika. A može da se i kontroliše pametnim telefonom.

Prema ovoj kompaniji, to je prvi robot u svetu koji korisnicima pruža ekonomski isplativu alternativu za ručno uklanjanje lišća na paradajzu. Razvijen je u partnerstvu s kompanijom "MTA", vodećim holandskim proizvođačima u sektoru hortikulture kao i raznim stručnjacima.

Predstavljen je krajem prošlog meseca na GreenTech-u u Amsterdamu, a sada je spreman za prodaju i upotrebu na tržištu. Već je testiran u nekoliko staklenika, a proizvedeno je 50 primeraka koji su spremni za prodaju. Međutim, na veb stranici proizvođača nije navedena njegova cena.

Plan ove kompanije je da će asortiman širiti i na robote koji će skidati listove krastavaca, ali moći i da bere plodove povrća.

Pogledajte kako Kompano skida lišće u stakleniku:

 


Tagovi

Priva Kompano Robot Skidanje lišća Staklenik Uzgoj paradajza


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]