Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opština Ruma
  • 06.11.2015. 09:00

Predajte uzorke za besplatnu analizu zemljišta!

Opština Ruma će prvi put ove godine finansirati analizu osnovne plodnosti zemljišta za registrovane poljoprivredne proizvođače sa područja te opštine. Iz budžeta opštine je za tu namenu obezbeđeno nešto više od pet miliona dinara.

Foto: depositphotos.com
  • 553
  • 365
  • 0

Opština Ruma će prvi put ove godine finansirati analizu osnovne plodnosti zemljišta za registrovane poljoprivredne proizvođače sa područja te opštine. Iz budžeta opštine je za tu namenu obezbeđeno nešto više od pet miliona dinara.

Pomoć poljoprivrednim proizvođačima

"Ovo je jedan od načina da pomognemo našim poljoprivrednim proizvođačima, imajući u vidu činjenicu da se najveći broj građana na području naše opštine bavi poljoprivredom. Svesni smo činjenice koliko je analiza zemljišta važna, a ovo je prilika i da oni paori, koji do sada nisu obavljali analizu osnovne plodnosti zemljišta, sada to i učine", kaže Dušan Ljubišić, načelnik Opštinske uprave u Opštini Ruma.

Uzorke treba predati do 25-og decembra

analiza zemljišta
Analiza zemljišta

Analizu će obavljati Poljoprivredna stručna služba u Rumi iz koje apeluju na poljoprivrednike da uzorke donesu što pre. "Besplatna analiza zemljišta trajaće do 25-og decembra, pa bi bilo dobro da se što veći broj poljoprivrednika odazove ovoj akciji. Ukupno ćemo uraditi 2.200 uzoraka, a važno je istaći da poljoprivrednik ovoga puta može da donese uzorke sa svih površina koje poseduje", objašnjava Uglješa Trkulja iz rumske Poljoprivredne stručne službe.

Besplatna anliza odnosi se na sve registrovane poljoprivredne proizvođače, kao i pravna lica koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. "Ona gazdinstva koja žele da podižu nove zasade, uzorke moraju uzimati sondom koju mogu da dobiju u Poljoprivrednoj stručnoj službi. Za podizanje novih zasada uzorak se uzima sondom na dve dubine, a za ratarske kulture na dubini od 30 cm", kaže Snežana Mušicki rukovodilac laboratorije u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi.

Poljoprivrednici se pridržavaju preporuka

Snežana Mušicki
Snežana Mušicki, rukovodilac laboratorije

u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi.

U laboratoriji kažu da je odziv poljoprivrednika veoma dobar. "Mnogi poljoprivrednici uzorke za osnovnu analizu plodnosti zemljišta donose prvi put, što je veoma dobro", kaže Snežana Mušicki. "Nakon urađene analize poljoprivrednici dobijaju preporuke o unosu mineralnih đubriva za kulutru koju su naveli i veoma je bitno da se tih preporuka i pridržavaju. Iskustva iz predhodnih godina pokazuju da naši poljoprivrednici ne odstupaju od datih preporuka, i da se unošenje mineralnih đubriva više ne radi po slobodnoj proceni", dodaje Mušicki.

U današnje vreme, kada su ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju veoma velika, mora se voditi računa o svim troškovima. "Analizom zemljišta se dobiju informacije o potrebnim količinama đubriva, što većini poljoprivrednika donosi uštedu, jer retko koja parcela ima manjak hraniva", kaže Trkulja i dodaje da i manjak, ali i višak hraniva nepovoljno utiču na gajeni usev.

Rezultate nalize sa preporukom agronoma, poljoprivrednici u opštini Ruma dobiju za pet dana, od dana donošenja uzorka, potvrđuju u Laboratoriji.

Foto: depositphotos.com; alexraths


Tagovi

Besplatna analiza zemljišta Opština Ruma Poljoprivredna stručna služba Sonda Mineralno đubrivo Poljoprivredna gazdinstva Manjak đubriva Dušan Ljubišić Uglješa Trkulja Snežana Mušicki Troškovi Preporuka agronoma


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".