Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavca
  • 02.05.2021. 12:00

Pre setve krastavca, dezinfikujte seme rastvorom belog luka

Biljke krastavca iz rasada počinju da plodonose 15 dana ranije. Najčešća oboljenja kod ovog povrća izazvana su gljivicama. U zaštiti useva, prednost dati prirodnim preparatima.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 712
  • 24
  • 0

Pored paprike i paradajza, najčešće u bašti uzgajamo krastavce. Oni se mogu sejati u dva setvena roka. Prvi termin je kraj aprila i početak maja kada se on seje kao glavna kultura. Sledeći rok, kada ide kao drugi usev je tokom leta.

Uzgojem iz rasada, plodonosi 15 dana ranije

Setva krastavaca može da se obavi direktno ili sadnjom rasada. Treba znati da usevi koje uzgajamo iz presadnica ranije stupaju u plodonošenje. Počinju da plodonose 15 dana pre biljaka iz direktne setve koja se obavlja kada se zemljište zagreje. Optimalna temperatura zemljišta kreće se između 17 i 18°C. Pri tim vrednostima, povrće niče za sedam do deset dana.

Pre sadnje dobro je da se seme dezinfikuje, a u ovom slučju najbolje bi bilo dezinfekciju uraditi rastvorom belog luka. On se priprema od 30 grama belog luka koji se protisne kroz gnječilicu i 100 ml vode. U ovoj smesi držimo semenke jedan sat. Kako bi se ubrzalo nicanje, semena dezinfikovana na pomenuti način, stave se između navlaženog papira tokom dva dana na toplo mesto. Direktna setva najčešće se obavlja u redove, na dubinu do jednog centimetra.

Preventivom protiv gljivica

Rasad krastavca spreman je za sadnju kada se razviju tri do četiri stalna lista. Ovoj agrotehničkoj operaciji pristupa se kada se zemlja zagreje na temperaturu minimalno 20°C, a prođe opasnost od kasnog mraza. Razmak na koji se obavlja zavisi od toga da li se sadi u redove ili kućice. Svaka posađena biljka potrebno je da se dobro zalije.

Pripremite čaj od ljuski jaja koji odlično deluje na biljke

Gljivice najčešće izazivaju bolesti kod navedene povrtarske vrste. U borbi protiv ovih patogena veliku ulogu imaju preventivne mere. Za setvu je poželjno odabrati otporne sorte ili hibride. Biljke ne treba saditi pregusto. Povećana vlažnost pospešuje pojavu oboljenja.

Mleko, jod i soda

Rastvor mleka i joda može da se napravi kada se u jedan litar mleka doda 30 kapi joda i 20 grama usitnjenog sapuna za veš. Tretiranje se izvodi u intervalima od deset dana. Navedeni preparat upotrebljava se za zaštitu biljaka od plamenjače.

Kod zaštite useva od pepelnice preporučljivo je da se primeni smesa sode bikarbone. Za njenu pripremu neophodno je u jedan litar vode dodati četiri grama sode bikarbone. Dodavanjem malo sapuna smanjiće se površinski napon vode i poboljšati delovanje rastvora.

Kada se u jedan litar vode potopi 200 gr povšinskih ljuski belog i crvenog luka i ostavi se preko noći, dobićemo odlično sredstvo za zaštitu krastavca.


Tagovi

Uzgoj krastavca Sadnja rasada Dezinfekcija semena Preventivne mere Rastvor mleka i joda Soda bikarbona Zaštita krastavca


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.