Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lubenica
  • 07.05.2020. 18:00

Pravilnim đubrenjem lubenice do visokih i zdravih prinosa

Lubenice mora da se pre i za vreme sadnje đubri zrelim stajnjakom koji mora da bude humificiran, odnosno, dobro zgoreo jer bi inače klica biljke mogla da izgori.

Foto: JumpStory
  • 390
  • 10
  • 0

Lubenica je jednogodišnja, zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Raste iz semena, u toploj klimi, a budući da sadrži jako mnogo vode idealno je letnje voće, te upravo tada i dozreva.

Proizvodi se na otvorenom, u zaštićenim prostorima i kombinovano. U našim uslovima uzgoj zavisi od sunčanih razdoblja.

Duboko poorano zemljište i puno vode ključan faktor za razvoj

Zemljište za uzgoj lubenica mora da bude propusno, dobre strukture, duboko poorano u jesen, na ocednom terenu. Idealna su aluvijalna i glinasto peskovita tla. Hladno, zbijeno, vlažno zemljište nije dobro za proizvodnju ove kulture. Koren joj je dug, ponekad i više od dva metra, a u sloju 40-50 cm od površine je najveća masa. Za rast i plodonošenje kiselost tla treba da bude pH 5,0 - 5,5.

Minimalna temperatura za klijanje semena je oko 15°C, a optimalna oko 30°C. Ako temperature tokom uzgoja padnu ispod 10°C, biljka počne da žuti i vrlo teško se oporavlja čak i ako su kasnije temperature povoljne.

Što se tiče snabdevanje vodom, važno je da je ima dovoljno, pogotovo u fazama razvoja vreža, u cvetanju i zametanju plodova. Za rast i razvoj lubenice potrebno je 300-400 m3 vode/ha, što zavisi od vremena (suša ili ne).

Zemljište za uzgoj treba da ima najmanje 2,5 odsto humusa

Zemlja za uzgoj treba da ima najmanje 2,5 odsto humusa. Neposredno pre setve ili sadnje, potrebno je gornji sloj zemlje usitniti u manje grudice pomoću freze. Propusni sloj sačinjen od sitnih grudica zadržava vlagu u zemlji, daje posađenim biljkama oslonac, pa i pogoduje dobrom razvoju korenja i zdrav rast.

Kako bi poboljšali rast, sprečili gušenje korovom, te omogućili da u vreme setve i ubiranja plodova zemlja dobije dovoljno vlage, zemlju je potrebno redovno okopavati.

Osnovno đubrenje humificiranim stajnjakom 

Svako ko se bavi uzgojem ove kulture zna da osim vode treba da osigura i kvalitetno i pravilno đubrenje.

Lubenice se pre i za vreme sadnje moraju đubriti stajnjakom koji mora da bude humificiran, odnosno, dobro zgoreo jer bi inače klica biljke mogla da izgori. Đubre se stavlja u odžake u koje se stavlja seme i to dva kilograma po odžaku, na njeno dno, na šta se onda nanosi tanki sloj zemlje.

Kakvo đubrivo je potrebno za plodonosno povrće?

Uz stajnjak potrebno je uneti i 400-500 kg mineralnog đubriva NPK u razmeri 1:2:1. Fosfor je vrlo značajan za dobar prinos. Prihrana lubenice obavlja se 10 dana od presađivanja do 50 odsto težine prva dva ploda.

Važno je pratiti razvoj biljke, te u vreme stvaranja vreža, treba da prihranimo s KAN-om 150-170 kg/ha dva puta. Prihrana se izvodi pre navodnjavanja, a treba paziti da đubrivo ne padne na list, kako ne bi došlo do paleži.


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korenov sistem koji se najvećim delom razvija u zoni do 40 cm zemljišta, a glavni koren dopire... Više [+]

Tagovi

Lubenica Voda Đubrivo NPK KAN Stajnjak Propusno tlo Uzgoj


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.