Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 22.09.2018. 08:30

Povrtna stenica zadaje muke povrtarima u Jagodini i Ćupriji

Povrtarima u jagodinskoj i ćuprijskoj opštini ovih dana glavobolje zadaje štetočina povrtna stenica, koja im praktično pustoši zasade i nanosi ozbiljnu ekonomsku štetu. Stručnjaci naglašavaju da se plodovi paprike i paradajza ne smeju prskati insekticidima, a oštećeni plodovi se jedino mogu prerađivati u ajvar.

Foto: PIS Vojvodina
  • 1.034
  • 49
  • 0

Proizvođači povrća iz ćuprijskih sela Ostrikovac i Jovac, kao i jagodinskih sela Duboka i Kočino Selo, ovih su dana zatražili pomoć stručnjaka uplašeni za rod paradajza i paprike zbog enormnog povećanja broja povrtne stenice u njihovim zasadima. Kako objašnjava savetodavka za zaštitu bilja, u Jagodini - Ružica Đukić, a prenose Novosti, takvi plodovi ne smeju da se koriste u svežem stanju, ni za turšiju. Ipak, ona dodaje da oštećeni plodovi mogu da se prerađuju u ajvar.

Plodovi paradajza i paprike se ne smeju prskati insekticidima

Đukićeva upozorava na to da plodovi paradajza i paprike ne smeju da se prskaju insekticidima, pa zato preporučuje da se pomenuta štetočina ručno skida s plodova ili da se na zasade postavljaju čaše s vodom kao klopke. Ona napominje da štetu pričinjavaju larve i odrasle jedinke povrtne stenice, koje buše biljno tkivo i sisaju sokove iz plodova, koji menjaju boju, postaju gorki, gubeći nutritivnu i tržišnu vrednost. Odrasle jedinke su intenzivno zelene boje, imaju bele tačkice, dok larve menjaju boju.

Za pojavu štetočina najzaslužnija blaga zima

Ružica Đukić naglašava da protiv za suzbijanje te vrste insekata ne postoje preparati, dodajući da su ranije rađeni ogledi u kojima je bifenitrin davao dobre rezultate. Međutim, kako upozorava ova savetodavka, on sada ne sme da se koristi, a prema njenim rečima, do povećanog prisustva povrtne stenice došlo je zbog blage zime koja je omogućila njihovo prenamnožavanje. Te štetočine su se u većem broju pojavile i 2016. godine, a lane ih gotovo i nije bilo. Da li će se pojaviti i dogodine najviše zavisi od vremenskih uslova, a ne znači ni da će ih opet biti u selima u kojima su se sada pojavile.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Paradajz Paprika Povrtarstvo Povrtna stenica Štetočine Ružica Đukić Ćuprija Jagodina


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.