Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virus paradajza
  • 23.02.2020. 07:30

Potvrđena pojava virusa visoke virulencije paradajza

Virus smeđe smežuranosti ploda paradajza može uništiti čitava područja proizvodnje paprike i paradajza, jer nakon zaraze plodovi gube tržišnu vrednost, a francusko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je njegovu pojavu.

Foto: Pixabay/Peter Holmes 
  • 123
  • 5
  • 0

Virus smeđe smežuranosti ploda paradajza (ToBRFV) može uništiti čitava područja proizvodnje paprike i paradajza, bilo u staklenicima, povrtnjacima ili na poljima. Prenosi se kontaktom (kontaminiranim alatima, rukama, odećom i direktnim kontaktom zaraženih i zdravih biljaka), ali i materijalom za razmnožavanje (reznicama). Sumnja se i na prenos virusa semenom pa treba obratiti pažnju prilikom kupnje semena i koristiti isključivo dezinficirano seme.

Potvrđena pojava u Francuskoj

Podsećamo, nedavno smo upozorili na ovaj virus koji je već pogodio šest zemalja Evrope, Tursku, SAD, te Kinu, a pretio je biljkama paprike i paradajza u Francuskoj gde je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede službeno potvrdilo zarazu na paradajzu.

Širi se virus koji preti biljkama paradajza i paprike

Kako piše freshplaza, u jednom stakleniku u pokrajini Finistere u regiji Bretanja, potvrđena je pojava ovog virusa. Staklenik je zatvoren, a biljke će biti uništene i obaviće se dezinfekcija.

Evropski proizvođači dužni su da prijave pojavu virusa

Od oktobra 2019. evropski proizvođači su dužni su da prijave pojavu ovog virusa na svojim gazdinstvima kako bi se sprečilo njegovo širenje. Iako plodovi brzo propadaju, zaraženi paradajz se može jesti što znači da nije opasan za ljude.

Još uvijek nije jasno kako su biljke kontaminirane, a presadnice zaraženih biljaka su proizvedene u Velikoj Britaniji iz holandskog semena. Ostala gazdinstva koja su takođe posadila biljke od istog britanskog uzgajivača pomno prate svoje zasade.

Ekonomske posledice zbog virusa visoke virulencije

Predsednik francuske grupe koja proučava paradajz i krastavace (AOP), Lauren Berž kaže:

"Francuska industrija je u prošlosti uspela zadržati borbu protiv virusa, ali ova epidemija je ipak opasna jer je jako virulentan".

Francusko ministarstvo poljoprivrede upozorava na ekonomske posledice koje ovaj virus ima za profesionalne i hobi uzgajivače. Od svih povrtarskih kultura u Francuskoj najvažniji je paradajz. U toj zemlji je 2018. godine uzgojeno 712.000 tona tog povrća pri čemu treba dodati i 400.000 tona iz privatnih bašta, a u proseku jedna francuska porodica godišnje pojede oko 14 kg paradajza.


Tagovi

Virus paradajza Virus paprike ToBRFV Francuska


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.