Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nemov vrt
  • 31.08.2021. 07:30

Ponovo otvorena farma pod vodom na kojoj se uzgaja povrće

Osim uzgoja povrća, u projekat su uključeni i turizam, uzgoj ribe, morskih algi, ali i naučno-istraživačka laboratorija i podvodne stanice za praćenje i istraživanje divljih životinja.

Foto: Facebook/Nemo's garden
  • 208
  • 9
  • 0

Prva podvodna farma na svetu nazvana je "Nemo's garden" (Nemov vrt) po uzoru na popularni animirani film Potraga za Nemom. Ovu jedinstvenu strukturu u blizini Đenove u Italiji, koja se sastoji od šest podvodnih staklenika u obliku kupola kreirala je 2012. godine "Ocean Reef" grupa. Korak po korak u ovom su projektu počeli da proizvode različite biljne vrste poput bosiljka, različitih sorti salate, paradajza, tikvice, pasulja, graška, aloe veru, gljive i jagode.

"Cilj projekta je da stvore alternativni sistem poljoprivrede, posebno posvećen onim područjima gde zbog spoljnih uslova, ali i ekonomskih kao i morfoloških razloga biljke ne mogu da rastu", stoji na njihovoj službenoj internet stranici.

Iako je ova farma počela sa svojim radom pre devet godina, u oktobru 2019. je zbog olujnog nevremena pretrpela ozbiljne štete pa je zatvorena. Međutim, njen je tim intenzivno radio kako bi obnovio kupole ispunjenje vazduhom koje su usidrene na dno mora u kojima je raslo povrće.

Poseta bašti u ronilačkim odelima 

Ali, uskoro se pojavio još jedan izazov. Zbog ograničenja vezanih za Covid-19 morali su sve da odlože na nekoliko meseci. Uprkos nedaćama koje su ih snašle, farma je nedavno ponovo otvorena, a njeni osnivači su rekli da je otpornija no ikad.

Turistička destinacija, uzgoj riba i algi

"Svake godine otkrivamo nove moguće primene za biosferu", napomenuo je za euronews Đani Fontanes, glavni koordinator ovog projekta. Osim povrća, u njega su uključeni i turizam, uzgoj ribe, morskih algi, ali i naučno - istraživačka laboratorija kao i podvodne stanice za praćenje i istraživanje divljih životinja.

Inače, ova bašta je opisana kao samoodrživo rešenje jer koristi obnovljivu energiju dobijenu od sunca i vode dobijene desalinizacijom one morske. Takođe, mikroklima i toplotni uslovi optimalni su za rast biljaka i postizanje prinosa za razliku od konvencionalnih staklenika i ne zahtevaju dodatne izvore energije. Takođe, prema osnivačima reč je o ekološki prihvatljivom rešenju jer nema interakciju sa morskim svetom i srodnim ekosistemima.

Pogledajte kako izgleda uzgoj povrća pod vodom:


Tagovi

Nemov vrt Farma pod vodom Italija Ocean Reef


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.