Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stenica
  • 05.07.2021. 14:00

Pojavila se zelena povrtna stenica - mere suzbijanja otežane

Zelena povrtna stenica se masovno javlja u usevima u fazi sazrevanja plodova pa su mere suzbijanja otežane, zbog poštovanja karence primenjenih insekticida. 

Foto: PIS Srbija
  • 1.164
  • 137
  • 0

Na području delovanja RC Sombor, usevi paradajza i paprike se nalaze u fenofazi cvetanja i razvoja ploda (prva cvast, otvoren prvi cvet-prva grupa plodova: prvi plod dostigao tipičnu veličinu BBCH 61-71) , prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Vizuelnim pregledom useva registrovano je prisustvo zelene povrtne stenice (Nezara viridula). Ova štetočina prezimljava u stadijumu imaga. U proleće, na temperaturi iznad 10°C, imago počinje da se hrani, kopulira i polaže jaja. Ženka polaže 30-130 jaja u gomilice na naličje lista i to na gornje delove useva. Prvi larveni stupanj ostaje na leglu, ne hrani se. Ishrana počinje tek kada su larve drugog stupnja razvića. Štete nanose i larve i imaga sisanjem biljnih sokova.

Pripada grupi polifagnih štetočina. Hrani se  svim delovima biljaka ali primarno plodovima. Na onim napadnutim znatno se smanjuje komercijalna vrednost u pogledu kvaliteta, a napadnute biljke zaostaju u porastu, što dovodi do opadanja plodova.

Zelena povrtna stenica se masovno javlja u usevima u fazi sazrevanja plodova pa su mere suzbijanja otežane, zbog poštovanja karence primenjenih insekticida. 

Uočena pojava zelene stenice na povrću - kako je suzbiti?

Podsetimo, u našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine. Najbolju efikasnost u cilju njihovog suzbijanja pokazali su insekticidi iz grupe piretroida. Međutim, primenom insekticida iz ove grupe suzbijaju se i korisni organizmi.

Suzbijanjem stenica samo hemijskim merama zaštite moguće je stvaranje rezistentnosti na primenjene insekticide. Primena insekticida u periodu zrenja plodova je veoma ograničena zbog često nemogućnosti poštovanja karence. Da bi se izbegli navedeni štetni efekti, moguće je suzbijanje stenica po ivičnim delovima parcela ili na mestima gde su stenice grupisane.

Od aktivnih materija iz grupe piretroida mogu se koristiti cipermetrin ili deltametrin. 

Prilikom primene insekticida voditi o računa o karenci, upozoavaju savetodavci.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zelena povrtna stenica Zreli plodovi Karenca Štetočina Prognozno-izveštajna služba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!