Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 27.01.2019. 17:00

Pivnice: Skupa proizvodnja krompira

Proizvesti kvalitetan krompir znači pripremiti zemljište, odabrati dobro seme, odnegovati usev, angažovati sezonske radnike, što podrazumeva puno ulaganja i truda.

Foto: Rada Milišić
  • 620
  • 28
  • 0

Mladi poljoprivredni proizvođač iz Pivnica Daniel Časar (25) zajedno sa ocem obrađuje oko 50 hektara plodnih oranica, na kojima uglavnom gaje soju  kukuruz, a od pre nekoliko godina i krompir. Da je proizvodnja krompira veoma skupa i da traži tokom celog perioda vegetacije stalna ulaganja, potvrdio nam je mladi poljoprivrednik.

"Uglavnom se bavimo ratarstvom, ali sam ja 2015. godine odlučio da se oprobam u proizvodnji krompira. 2016. godine nabavio sam tifon, jer nema ozbiljne proizvodnje krompira bez navodnjavanja. Za ovu investiciju sam od države dobio povraćaj i to mi je u ovom poslu bio vetar u leđa", kaže Daniel.

Ulaganja u proizvodnju krompira su velika

Porodica Časar, na osnovu dugogodisnjeg iskustva, zna da samo dobro i kvalitno seme može dati prinose, te posredstvom zadruge u selu nabavljaju seme iz Holandije.

"Letos sam krompir imao na površini od tri hektara i na 95% površina bio je crveni krompir - kuroda, a na preostaloj maloj površini imali smo beli krompir - arizona.  Svake godine nabavljamo novo seme, zemljiše dobro pripremimo, a onda tokom perioda vegetacije, poštujući savete agronoma, primenjujemo adekvatne mere nege i zaštite useva", kaže Daniel i napominje da je letos bilo dosta padavina, te su morali brinuti da ne dođe do pojave bolesti, a kasnije je nastupio sušni period, kada su on i otac navodnjavali usev krompira.

Uvozno seme izbacilo stare sorte krompira iz povrtnjaka u Srbiji

Radna snaga je velika stavka u proizvodnji krompira

Kako kraj vegetacije donosi nove poslove i nove troškove, trebalo je obezbediti radnu snagu, kako bi pokupili rod krompira, što se kao i prethodnih godina pokazalo kao veliki problem.

"Da bi se pokupio krompir sa jednog hektara, neophodno je 40 radnika. Jedna dnevnica letos je koštala 1.900 dinara plus 200 dinara za prevoz, s obzirom na to da grupe radnika nisu bile iz našeg sela. I da napomenem, teško je bilo u tom periodu zbog drugih sezonskih poslova na njivi obezbediti radnu snagu. Ove godine rod je bio dobar i cena krompira je dobra, pa se izvukla dobra računica, ali prethodnih godina cena krompira je bila neuporedivo niža, a troškovi veliki", rekao je ovaj mladi poljoprivrednik.

Cena krompira od 40 do 50 dinara po kilogramu

Porodica Časar je krompir u džakovima uskladištila, pa sada mogu da ga prodaju po ceni od 40 do 50 dinara po kilogramu.

"Proizvodnja krompira je skupa, počev od nabavke semena, do hemijskih sredstava, đubriva, navodnjavanja i na kraju radne snage. Ni jedna od tih stavki se ne sme izostaviti. Mi smo celokupnu proizvodnju finansirali sopstvenim sredstvima. Uložili smo dosta novca, dobili smo dobar rod od 28 tona po jutru, krompir je odličnog kvalitteta. Prodaja ovih zimskih dana lagano ide, ali mi se ne žurimo, krompir može da stoji do aprila", navodi Daniel.

Kombajn bi olakšao proizvodnju

Iako je kraj januara i provejava sneg, porodica Časar razmišlja o predstojećoj sezoni. Seme je nabavljeno, te će se na njihovim parcelama pod krompirom naći tri do četiri hektara.

"Sa trenutnim cenama krompira, proizvodnja nam je isplativa, ali beležili smo mi i skromniju zaradu i nismo odustajali. Razmišljao sam i o setvi industrijske paprike i luka, ali mi je jedini problem radna snaga. Upravo zbog toga imam u planu da nabavim kombajn za krompir, čime bih značajno pojednostavio proizvodnju", kaže Daniel.

Dodaje da pored lagera krompira, kao pravi domaćin, kod kuće ima i lager soje i kukuruza, te prati kretanje cena na tržišu. Naravno, prati i potrebe svog domaćinstva, od čega i zavisi prodaja ovih proizvoda.  


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Daniel Časar Pivnice Krompir Seme iz Holandije Cena krompira


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.