Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad
  • 09.05.2022. 12:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Pažljivo prilikom kaljenja rasada - važni saveti prilikom zalivanja

Smanjuje se broj zalivanja, ali povećava norma kako bi se smanjio stres zbog temperaturnog kolebnja i kako bi se koren mlade biljke što bolje razvio.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.986
  • 332
  • 2

U toku je proizvodnja rasada paprike, paradajza, kupusa i drugih povrtarskih kultura u toplim lejama. Pre rasađivanja na stalno mesto, biljke treba izložiti nižim temperaturama odnosno kaliti ih, i obaviti tretiranje rasada 0,5 odsto rastvorom kalijum sulfata. Veoma često dolazi do velikih temperaturnih razlika, čak i 10 do 15 Celzijusovih stepeni u odnosu na uslove koji su vladali do momenta sadnje, što izaziva veliki stres kod biljaka.

Sačekati povoljne temperature

Rasad, prema rečima savetodavca za povrtarstvo u vranjskoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Nade Lazović Đoković, proizveden u zaštićenom prostoru treba pripremiti za sadnju na otvorenom polju, jer su uslovi nepovoljniji, tempraturne oscilacije veće i češće u odnosu na zaštićen prostor.

Kaljenje rasada počinje dve nedelje pre sadnje na stalno mesto - provetravanjem plastenika ili tople leje. Jedan od najčešćih tretmana kaljenja je snjižavanje temperature u zaštićenom prostoru provetravanjem. Ventilacija povećava kretanje vazduha, što pomaže jačanju biljaka. Prve nedelje provetravanje se obavlja tokom dana, a druge provetravanje treba obezbediti tokom dana i noći.

Sadnja paprike: Na otvorenom posle prve dekade maja

"Prvih sedam dana skidaju se prozori i leje ostaju otvorene preko celog dana, otvaraju se vrata i pravi 'promaja', a noću se ponovo pokrivaju i zatvaraju se prozori, naročito ukoliko se najavljuju mrazevi. Poslednjih sedam do osam dana leje ostaju otvorene i danju i noću", savetuje Lazović Đoković.

Dodaje da kaljenje ne treba obavljati kada je suviše hladno vreme. Minimalna dnevna temperatura pri kaljenju rasada treba da je 12 Celzijusovih stepeni, a noćna ne treba da pada ispod pet. Zato je potrebno sačekati da se temperatura vazduha malo poveća.

Prvih sedam dana skidaju se prozori i leje ostaju otvorene preko celog dana, otvaraju se vrata i pravi 'promaja'

"Za toploljubive vrste koje su osetljive na niže temperature, kao što je paradajz, paprika dnevna temperatura ne bi trebala da bude ispod 10 Celzijusovih stepeni", poručuje naša sagovornica i ističe da povrtarske vrste, kao što su zelena salata i kupus ne treba dugo držati na temperaturi ispod pet stepeni, jer pri takvim uslovima može doći do prelaska sa vegetativnog na reproduktivni rast, što je nepoželjno.

Dodajte bio stimulatore i kalijum

Smanjuje se broj zalivanja, ali povećava norma kako bi se smanjio stres zbog temperaturnog kolebnja i kako bi se koren mlade biljke što bolje razvio. Istovremeno, u samoj biljci smanjuje se sadržaj vode, a povećava sadržaj suve materije. Biljka postaje jača i otpornija, ne dolazi do izduživanja.

"Ukoliko bi nastavili sa zalivanjem i đubrenjem biljke, dobili bi neotporne, krte i lomljive izdužene biljke. Kako bi ih ojačali, možemo u procesu kaljenja rasada primeniti bio stimulatore ili đubriva bogata kalijumom", kaže vranjski savetodavac.

Brojne su prednosti korišćenja biostimulatora - kako ih odabrati?

Ne treba ni preterivati sa kaljenjem jer ono može da uspori primanje biljaka posle rasađivanja i dovede do kasnijeg plodonošenja, a ponekad i smanjenog prinosa.

Rasad koji nije dobro pripremljen, kaliće se na mesto gde je rasađen, i proces će trajati znatno duže od dve sedmice, zbog čega će biljka biti u stalnom stresu i tada je podložna napadu bolesti i štetočina.

Biljke štititi od sunca i vetra

Rasad je spreman za otvoreno polje ukoliko ima šest do osam listova, dobro razvijen koren i visinu stabla od 15 do 25 cm. Nekoliko sati pre rasađivanja na stalno mesto, potrebno je mlade biljčice dobro zaliti kako bi se što lakše vadile iz kontejnera i saksije ili čupale iz toplih leja odnosno žilice korena manje oštetiti.

Vađenje treba organizovati tako da se izvadi samo onoliko koliko može da se posadi. Izvađene biljke treba da se štiti od vetra i sunca pokrivanjem vlažnom krpom, a korenov sistem treba da bude u vodi, naročito ukoliko duže stoje.

Vadi se samo onoliko koliko može da se posadi

Pre samog rasađivnja biljaka na stalno mesto, zemljište treba dobro pripremiti. Najbolje je da se rasađuje po oblačnom vremenu ili u popodnevnim časovima. Zemljište za sadnju treba dobro pripremiti 10 do 15 dana pre sadnje. Ako je zemljište veoma suvo, treba ga zaliti pre sadnje. Sadnja na malim površinama je ručna, a na velikim mašinska.

Temperature zemljišta i vazduha treba da budu iznad 15 stepeni. Ukoliko se sa sadnjom porani, dok je zemljište još uvek hladno, korenov sistem će se slabije razviti i samim tim usporava se razvoj same biljke. Sa druge strane, ukoliko sadnja paprike krene kasnije, biljke se teže primaju, pate od nedostatka vode, a plodovi sporije sazrevaju.

"Na otvorenom polju najčešće se sadi na rastojanju 50 - 60 x 20 cm. Dubina sadnje treba da je pet do šest centimetara, do kotiledona ili jedan centimetar dublje. Nije prpeoručljiva dublja sadnja zbog toga što treba više vremena da se zemljište zagreje na većoj dubini jer je primanje rasada otežano", savetuje Lazović Đoković.


Tagovi

Rasad Kaljenje rasada Zalivanje Nada Lazović Đoković Rasađivanje


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.