Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pythium spp.
  • 13.01.2018. 10:30

Parazit koji ugrožava seme, klijance i rasad

Najosetljivije su mlade biljke u fazi klijanja i nicanja. Za starije biljke, ove gljive su bezopasne.

Foto: AKuptsova / Pixabay
  • 982
  • 42
  • 0

Fakultativni paraziti roda Pythium žive u zemljištu bogatom organskim materijama. Parazitiraju veliki broj biljnih vrsta, a štetu najviše nanose povrću. Najosetljivije su mlade biljke u fazi klijanja i nicanja. Za starije biljke, ove gljive su bezopasne.

Uslovi za stvaranje infekcije

Ukoliko posle setve usledi nepovoljni period za klijanje i nicanje, štete su izraženije. Infekciji doprinose teška i slabo drenirana zemljišta, visoka vlažnost i temperatura, slabo provetravanje, niske temperature posle setve, kao i ako seme nema dovoljnu energiju klijanja ili je preduboko posejano.

Simptomi infekcije

Simptomi na zaraženom semenu se javljaju u vidu truljenja. Naime, ono ne klija, truli i raspada se.

"Tkivo klijanaca je jako osetljivo i na njemu se u početku javljaju vodenaste pege, koje se brzo povećavaju i cela biljka propada. Na izniklim biljkama oboleva koren ili stablo u prizemnom delu, koji dobijaju mrku boju i nekrotira. Obolele biljke poležu i na njima se javlja beličasta micelija, koja se širi i po površini zemlje u vidu paučinaste prevlake.Ova površinska micelija predstavlja samo nastavak unutrašnje micelije, koja se nalazi u zaraženom tkivu", objašnjava Svetlana Šućević iz PSS Novi Pazar.

Dodaje da se propadanje biljaka javlja u obliku koncentričnih krugova, pri čemu nastaju "gola mesta".

Suzbijanje patogenih gljiva

Za suzbijanje Pythium spp. najvažnije su preventivne mere. Neophodna je dezinfekcija zemljišta, kao i tretiranje semena fungicidima.

Kada je reč o agrotehničkim merama, potrebno je vršiti drenažu zemljišta, izbegavati teška zemljišta, vršiti provetravanje objekata za proizvodnju rasada, izbegavati preterano đubrenje azotom, sejati ili pikirati biljke kada su povoljni uslovi za njihov brži rast i razvoj. Obavezno je i poštovanje plodoreda, jer se tako smanjuje populacija parazita.

"Preparati na bazi metalaksila-m i propamokarb-hidrohlorida koriste se u zaštiti paprike, paradajza, plavog patlidžana, krastavca, bostana, salate, kupusnjača, ali sa slabijim uspehom ako nisu preduzete navedene preventivne mere suzbijanja patogena", napominje Šućevićeva.

Foto: AKuptsova / Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Svetlana Šućević Seme Klijanac Rasad Parazit Infekcija Pythium


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u