Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva rasada
  • 23.01.2022. 10:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ravnje, Sremska Mitrovica

Paprika roga od domaćeg semena - kvalitetna priprema za dobar rod

Porodica Bančević godinama unazad seje isključivo domaće seme paprike roge koje vadi iz pažljivo biranih plodova, tvrdeći da samo zdravo seme može doneti dobar rod.

Foto: Biljana Bančević
  • 1.453
  • 145
  • 1

Biljana i Milan Bančević iz sela Ravnje kod Sremske Mitrovice i ove godine zasadiće papriku rogu. Praksa je pokazala da to odlično rade, a kako i ne bi kad se ovom proizvodnjom njihova porodica bavi duže od 30 godina.

Sami će u plasteniku proizvesti rasad, izneti ga na njivu, rasaditi, a onda ga negovati tokom celog leta. Rezultati kod njih nikad ne izostanu, jer imaju iskustvo i znanje i što je veoma važno domaće seme koje setvu čeka dobro pripremljeno i čuvano.

"Na površini od 60 ari proizvodimo papriku rogu, a uvek sejemo naše seme. A da bi smo imali dobro, kvalitetno seme moramo imati dobro negovan, zdrav zasad paprike i tako u krug", kaže Biljana Bančević.

Seme od najboljih plodova

Objasnila nam je da proizvodnju počinju krajem marta setvom semena u tople leje, a rasad iznose i ručno rasađuju ukoliko su povoljne vremenske prilike polovinom maja. Od tada počinje veliki posao kako bi usev bio dobar, zdrav i rodan, a to podrazumeva navodnjavanje, okopavanje, plevljenje, prihranjivanje, zaštitu od bolesti i insekata. Zato su svaki dan na njivi kako im ništa ne bi promaklo i kako bi pratili stanje i blagovremeno reagovali i proizveli prvoklasnu papriku.

Papriku proizvode na 60 ari

"Ako su vremenske prilike dobre paprika počinje da dozreva krajem avgusta i mi startujemo sa prvom berbom. Upravo tada je pravo vreme da izaberemo najlepše plodove, potpuno zrele, crvene, pljosnate, dugačke. To su paprike pravilnog oblika koje bi trebalo da imaju deblju peteljku. Od takvih plodova uzimamo seme za dalju reprodukciju", kaže naša sagovornica dodajući da je tako kvalitetne paprike najviše ima u prvoj berbi, ali može da se nađe - znatno manje i tokom druge i treće berbe.

Procenat nicanja 97 odsto

Takva paprika se odvoji i iz nje se lagano izvade semenke, a onda se potapaju u vodu gde odstoje dva do tri sata. Prazne semenke koje nisu kvalitetne isplivaju na površinu i one se odmah odvajaju i bacaju, a one prave, zdrave semenke padaju na dno posude. Kako kaže naša sagovornica takvo seme ide na sušenje u hladovini, a nakon toga u staklenu teglu koja ne treba da bude zatvorena sve do setve.

Seme koje ostavljaju na ovaj način je pouzdano, godinama unazad provereno na njihovim parcelma.

Seme se uzima samo od kvalitetne paprike

"Pre setve seme potapamo u rastvor 2% masne sode i tople vode kako bi ga dezinfikovali, odstoji tako desetak minuta, isperemo ga hladnom vodom malo prosušimo i već može da se seje. Procenat nicanja je gotovo uvek 97 odsto, a uz adekvatnu negu proizvedemo papriku vrhunskog kvaliteta, tako da imamo šest do sedam berbi, odnosno sve do kasne jeseni i pojave prvih mrazeva beremo papriku rogu izuzetno krupnih plodova, pravilnog oblika i debelog mesnatog zida", kaže naša sagovornica dodajući da je ova paprika pogodna za proizvodnju kako u plastenicima tako i na otvorenom polju, a odlična je za sve vrste prerade pogotovo za pripremu ajvara.

Sve se proda

U sezoni članovi ovog poljoprivrednog gazdinstva pripreme oko pet kilograma semena paprika i svake godine proizvedu kvalitetan rasad što je preduslov za odličan rod i kvalitet.

"U našem selu povrtari se u zadnje vreme teže odlučuju za sadnju paprike obzirom da su ulaganja velika kao i posao od setve semena do branja. Mi ne odustajemo, jer nam ovaj usev već krajem avgusta kada je obično vreme prve berbe počinje donositi zaradu jer paprika je odličnog kvaliteta, a kupci dođu u selo i sve što naberemo tako i prodamo", kaže na kraju naša Bančevićeva.


Foto prilog


Tagovi

Seme paprike Rasad Paprika roga Biljana Bančević Dezinfekcija semena Domaće seme


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu