Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Palež lišća šargarepe
  • 11.07.2019. 08:00

Palež lišća šargarepe javlja se posle kiše

Posle kišnog perioda na lišću šargarepe su se pojavili simptomi oboljenja paleži lišća koju izaziva gljivica Alternaria dauci. Osim što umanjuje prinos, ovo oboljenje može u potpunosti da uništi usev šargarepe.

Foto: Ranka Vojnović
  • 359
  • 11
  • 0

Šargarepa je povrće koje se uzgaja u skoro svakoj bašti, a u gastronomiji spada u grupu omiljenog povrća. Međutim, ni nju ne zaobilaze brojna oboljenja koja se javljaju na biljci tokom perioda uzgajanja. Palež lišća šargarepe je oboljene koje se javilo na lišću šargarepe u mom komšiluku, a simptomi pojave oboljenja prolaze nezapaženo dok ne bude kasno.

Bolest se javlja posle kišnog perioda

Dugotrajan kišni period sa nepovoljnim temperaturama delovao je stresno na biljke šargarepe. To je pogodovalo pojavi oboljenja koje se zove palež lišća, a oboljenje izaziva gljivica Alternaria dauci.

Simptomi bolesti se javljaju na lišću biljke u svim razvojnim fazama i to 10 dana posle ostvarene zaraze. Može doći do propadanja klijanaca šargarepe već nakon tri sedmice posle nicanja. Što se bolest ranije javi to su štete od pojave oboljenja veće.

Na zaraženom lišću pojavljuju se žute pege koje se sve više šire i spajaju. Tokom vremena pege postaju tamnije, a lišće se suši. Usev izgleda kao spaljen. Na biljkama koje su se razvile napadnuto je starije lišće, dok najmlađi listovi ostaju zeleni.

Kako gajiti šargarepu u organskoj bašti?

U povoljnim uslovim ovo oboljenje će dovesti do potpunog propadanja lišća šargarepe.

Na semenskim biljkama pored lišća, simptomi oboljenja se javljaju na stabljikama sa cvetovima, a zaraženo može biti i seme.

Kako zaštititi šargarepu?

Kako bi zaštitili usev šargarepe potrebno je imati vremena da se posvetimo preventivnim merama, mere suzbijanja treba da su pravovremene i ekološki prihvatljive. Usev šargarepe je potrebno prorediti, poštovati međuredno i redno rastojanje koje će omogućiti dobro provetravanje useva. Šargarepu ne sejati na isto mesto najmanje 5 godina. Za setvu koristiti zdravo seme. Uklanjati zaražene biljne ostatke. Redovno pleviti usev i osigurati dobru ishranu biljaka. Veliki je potrošač kalijuma i potrebno je prihranjivati đubrivima kao što je pepeo od drveta ili biljna đubriva.

Kako napraviti prirodna đubriva

Đubrivo od gaveza

Ovo đubrivo obogaćuje zemlju brojnim mineralima, a najviše sadrži kalijum, gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum. Priprema se na jednostavan način i primenjuje jednom sedmično.

1kg svežeg gaveza potopi se u 10l vode, ostavi se da fermentiše. Kada prestane da se peni, proces fermentacije je završen. Dobija se đubrivo smeđe boje i mirisa na stajnjak. Nakon što ga procedomo ovo đubrivo se razblažuje sa vodom u odnosu 1:10.

Od ekoloških preparata koriste se oni na bazi Bacillus subtilis, zatim oni na bazi giberelina - biljnog hormona, preparati na bazi belog i crvenog luka i drugi biljni koji jačaju imunitet biljaka.

Zaštitite povrće preparatima koje možete i sami napraviti

Tretiranja sa preparatima od belog i crvenog luka treba ponoviti više puta u toku vegetacije šargarepe.


Povezana biljna vrsta

Šargarepa

Šargarepa

Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Šargarepa je dvogodišnja zeljasta povrtarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korenasto povrće cenjena je posebno zbog vitaminskih i mineralnih sastojaka.... Više [+]

Tagovi

Palež lišća šargarepe Uzgoj šargarepe Šargarepa Simptomi Spaljeno lišće Zaštita šargarepe


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.