Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita ozimog luka
  • 28.03.2018. 10:30

Ozimi i beli luk izloženi bolestima i insektima

Najveća opasnost u usevima zimskog luka uzgajanim direktno iz semena preti od uzročnika plamenjače i nekoliko vrsta uzročnika plesni.

Foto: Bigstockphoto/Kostyantyn Ivanyshen
  • 11.662
  • 71
  • 0

Proizvođači koji uzgajaju zimski luk iz semena susreću se sa početnim razvojem uzročnika bolesti lišća zimskog luka (npr. Peronospora, Botrytis). Iako su decembar 2017. i januar 2018. bili nadprosečno topli, i dovoljno vlažni, uslovi su krajem februara i početkom marta bili nadprosečno hladni, sa većim količinama snega. 

Pratiti zdravstveno stanje zimskog luka

Nakon prve prihrane krajem zime proizvođačima zimskog luka na otvorenim poljima preporučuje se redovno praćenje zdravstvenog stanja luka i prema potrebi suzbijanje uzročnike bolesti nekim od dopuštenih preparata navedenih u Tabeli 1.

Ukoliko se nastavi trend nadprosečno vlažnog, a prohladnog razdoblja, najveća opasnost u usevima zimskog luka uzgajanim direktno iz semena preti od uzročnika plamenjače (Peronospora destructor) i nekoliko vrsta uzročnika plesni (npr. Botrytis squamosa i dr.)!

Tabela1. Neka organska i/ili kombinovana sredstva za suzbijanje bolesti luka

Fungicidi
 
plamenjača
2,5 kg/ha (3x)
(najmanji razmak tretiranja 7-14 dana)
K=14 dana
plamenjača
1 lit./ha (4x)
K=14 dana
pegavost i rđa
0,5 lit./ha (4x)
K=14 dana
Switch WG
siva plesan
1 kg/ha (2x)
K=14 dana
Shirlan SC
plamenjača
0,5 lit./ha (5x) (minimalni razmaci tretiranja 7-14 dana)
K=7 dana
Ridomil Gold MZ Pepite
plamenjača
2,5-3,0 kg/ha (3x)
K=21 dan
Fantic-M WG
plamenjača
2-2,5 kg/ha
K=28 dana
luk kozjak - plamenjača
 
 
luk vlašac-rđa
1,2 kg/ha
K=14 dana
Nativo 75 WG
rđa
 
 
Signum DF
siva plesan
1,5 kg/ha
K=21 dan
Ortiva Top
Alternaria,Puccinia
1,0 lit./ha (1x)
 
plamenjača
1,6 lit./ha
K= 7 dana
rđa, pegavost
0,6 lit./ha
 
Galben C
plamenjača
5 kg/ha (2x)
 

Pri uzgoju zimskog luka u zaštićenim prostorima (plastenicima) namenjenom za prodaju kao mladi luk ne preporučuje se korišćenje hemijskih sredstava za zaštitu bilja!

Zaštita zimskog belog luka od korova, bolesti i štetočina

Poslednjih sezona raste interes proizvođača za uzgojem belog luka, a puno su bolji rezultati u kontinentalnim proizvodnim uslovima dobijeni sadnjom ozimih formi. Tokom vegetacije, nega belog luka se svodi na prihranu, navodnjavanje, borbu protiv korova i suzbijanje bolesti i štetočina. Kod nas su najrašireniji domaći ozimi eko-tipovi koji se sade u jesen, prezimljuju, pa u sledećoj godini razvijaju vegetativnu masu i lukovicu. Biljke belog luka su vrlo otporne na niske temperature, pa mogu dobro prezimiti u kontinentalnom području, odnosno za normalan rast i "glavičenje" belog luka čenovi za reprodukciju moraju biti izloženi niskim temperaturama.

Primena herbicida veliko je olakšanje u borbi protiv korova, jer su mehaničke mere okopavanjem na većim površinama teško sprovodive i zahtevaju mnogo rada. Herbicide u usevima belog luka uglavnom koristimo pri uzgoju luka iz arpadžika (nakon sadnje, a pre nicanja).

Pri uzgoju ozimog (zimskog) belog luka u narednom razdoblju valja planirati zaštitu od uzročnika bolesti i štetočina, a pri izboru sredstva za zaštitu birati dopuštene preparate navedene u Tabeli 2. Naknadna primena herbicida u izniklim usevima belog luka podleže strožim ograničenjima nego u usevima crvenog luka.

Tabela 2. Neka sredstva za zaštitu bilja za primenu u belom luku

Preparat
Neželjeni organizmi
Primena
Karenca*
Herbicidi
Pendigan, Stomp EC
travni i neki širokolisni korovi
4 lit./ha
OVP
Afalon disperzija
širokolisni korovi
1,35 lit./ha
56 dana
Lentagran WP
širokolisni korovi
do 2 kg/ha
21 dan
Insekticidi
zemljišne štetočine
7-10 kg/ha
OVP
NeemAzal-T/S**
tripse, lisni mineri, larve leptira
2-3 lit./ha
-
Laser KS
tripse, lukov moljac, sovice
0,12-0,2 lit./ha
3 dana
Fungicidi
plamenjača
2,1 kg/ha
28 dana
Difcor EC
rđa i koncentrična pegavost
0,5-0,8 lit./ha
30 dana
plamenjača
2,5 kg/ha
14 dana
Ortiva SC
plamenjača, rđa
0,8-1 lit./ha
7 dana
Ridomil Gold MZ WG
plamenjača
2,5-3 kg/ha
21 dan
Neoram WG
plamenjača
0,25-0,35 %
21 dan

*karenca OVP = ograničeno vremenom primene;
**biljni insekticid dobijen iz koštica tropskog neem drva (ne ubraja se u opasne materije, dopušten u ekološkoj proizvodnji)!

U useve vešati žute lepljive ploče

Tokom marta već smo beležili dane sa temperaturama većim od +13°C, pa se proizvođačima belog luka u narednom razdoblju preporučuje da u usevu vešaju žute lepljive ploče ili da postavljaju žute posude radi ulova muve belog luka (Helomyza lurida). Ona je prilagođena nižim temperaturama vazduha, za razliku od lukove muve (Delia antiqua), te se javlja nešto ranije. Za suzbijanje se mogu koristiti preparati registrovani za suzbijanje tripsa (Thrips), npr. spinosad (Laser) ili dimetoat (Rogor 40 EC). Uz pridržavanje plodoreda, pokrivanje gredica belog luka na manjim površinama paučinastom folijom, smanjuje napad muve belog luka.

Useve zimskog luka na otvorenim gredicama koji se nameravaju koristiti kao mladi luk takođe bi trebalo mehanički zaštititi paučinastom folijom od mogućeg napada prve ili prezimljujuće populacije lukove muve u narednom razdoblju.

Pri primene sredstva za zaštitu bilja pri uzgoju crvenog i belog luka obavezno proučiti uputstva uz dopuštene aktivne materije, te se obavezno pridržavati ograničenja (vreme primene, najveći broj dopuštenih primena u sezoni, doza ili količina, propisana karenca).

Autor: mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Zimski luk

Zimski luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Chive | Latinski naziv: Allium fistulosum L.

Zimski luk potiče iz zapadne Kine i Japana gde ima više tipova i brojnih kultivara. Gaji se pretežito u kućnim vrtovima i koristi se lažna stabljika i zeleno lišće kao mladi luk.... Više [+]

Tagovi

Beli luk Zaštita Zimski luk Zaštita Muva Plamenjača Plesan Fungicid

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃