Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača krompira
  • 11.07.2021. 16:00

Otkriće holandskih naučnika u borbi protiv plamenjače krompira

Ovaj patogen ne predstavlja samo glavnu pretnju za našu prehrambenu sigurnost, već rezultira ogromnom ekonomskom štetom, nanoseći godišnjoj šteti sektoru krompira od oko šest do sedam milijardi evra.

Foto: Depositphotos/ilixe48
  • 248
  • 27
  • 0

U 19. veku je ozloglašeni patogen Phitophthora infestans koji izaziva plamenjaču krompira prouzrokovao veliku glad u Irskoj i drugim delovima zapadne Evrope. Do danas i dalje predstavlja glavnu pretnju globalnoj proizvodnji hrane. Dugo je misterija kako ovaj mikroskopski mali organizam i drugi pripadnici roda Phitophthora mehanički ulaze kroz zaštitni sloj na lišću useva, prenosi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Kraljevo Nenad Nešović izveštaj Univerziteta Vaningen u Holandiji.

Ovaj doslovno - uništavač biljaka nanosi ogromnu štetu godišnje svim vrstama useva, kao što su krompir, paradajz, patlidžan, kakao, paprika, soja i datulja, ali i šumama.

Bolesti krompira - najvažnije su plamenjača i crna pegavost

Podsetimo, plamenjača je najznačajnija bolest krompira. Kao i kod ostalih kultura, prvenstveno napada listove, zatim peteljku i stabljiku. Na listovima nastaju žućkaste pege koje se u uslovima povećane vlage povećavaju. Na donjem delu lista razvija se bela prevlaka. Kako bolest napreduje, tako tkivo unutar pege omekšava, potamni, postaje vodenasto, a listovi se "obese".

Upravo, u jedinstvenoj saradnji, stručnjaci Univerziteta i istraživanja za biljnu patologiju, ćelijsku biologiju i fiziku sada su pronašli odgovor na ovo pitanje. Njihovo otkriće takođe pruža nove tragove koji suzbijanju fitoftore čine efikasnijom, efikasnijom i dugoročnijom održivijom. Njihovi nalazi su objavljeni u časopisu "Nature Microbiologi".

Ovaj patogen ne predstavlja samo glavnu pretnju za našu prehrambenu sigurnost, već rezultira ogromnom ekonomskom štetom, nanoseći godišnjoj šteti sektoru krompira od oko šest do sedam milijardi evra. Ogromna sredstva ulažu se u razvoj otpornih useva kroz oplemenjivanje biljaka, sa ciljem da postanu manje zavisni od hemijske zaštite useva. Takođe je sve veće interesovanje za nove oblike mešovitog useva.

Kako patogen deluje?

Sada se pojavila druga opcija; sprečavajući Phitophthora da uopšte dobije pristup biljci. Biljke su opremljene zaštitnim slojem koji služi da spreči uljeze poput ove. Ipak, ovaj mikroskopski mali patogen (manji od jedne desetine debljine ljudske dlake) je u stanju da prodre u ovaj sloj i pokrene proces bolesti u biljkama.

"Otkriveno je da Phitophthora koristi pametne trikove da izoštri svoju cevastu strukturu infekcije da bi zatim poput oštrog noža patogen presekao površinu biljke. Koristeći ovu strategiju, u stanju je da zarazi svog domaćina, bez grube sile i uz minimalnu potrošnju energije. Ovo je prvi put da je ovaj mehanizam otkriven i zaista temeljno otkriće", Joris Sprakel, profesor fizičke hemije i mekih materija.

Profesor fitopatologije Fransin Govers vidi mnoštvo tragova kako bi kontrolu fitoftore učinila efikasnijom, efikasnijom i dugoročno održivijom, bez uobičajenih osumnjičenih - hemikalija i uzgajanja biljaka.

Supstanca koja uklanja lepljivost lista

Istraživači koriste Zakone mehanike i rezultati govore da fitoftora nije u stanju da prodre u biljku, a da se prethodno nije pričvrstila za površinu lista. Da bi testirao ovu ideju, kao početni dokaz izvodljivosti, istraživački tim je prskao lišće biljaka krompira netoksičnom i jeftinom supstancom koja uklanja lepljivost lista. To je rezultiralo smanjenjem nivoa infekcije za oko 65 odsto. Efekat je čak porastao ka 100 odsto u optimizovanom ispitivanju na veštačkim površinama.

Pored temeljnog otkrića i istraživanja alata za borbu protiv ove vrste biljnih bolesti iz nove perspektive, istraživanje je rezultiralo i novom metodologijom; vrsta brze metode ispitivanja, koja može otkriti efekat i efikasnost pesticida na brz, tačan i jeftin način. Ovi novi alati takođe bi mogli značajno da doprinesu tekućoj borbi protiv biljnih bolesti.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Plamenjača krompira Phitophthora infestans Nenad Nešović Vaningen


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D