Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 03.10.2018. 08:00

Oktobar: Priprema povrća za zimu

Oktobar je vreme za završetak berbe povrća, vađenja i skidanja, i spremanje za zimu.

Foto: Bigstock / dolgachov
  • 752
  • 31
  • 0

Ukoliko ste pratili uputstva i pridržavali se kalendara radova u polju, u oktobru bi trebalo da uživate u rezultatima svog truda.  Ali, još uvek za poljoprivrednike odmora nema, jer vreme je za berbu povrća - vađenje i skidanje. Oktobar je vreme za završetak ovih poslova i spremanje povrća za zimu.

Korenasto i nadzemno povrće

Sada je idealno za vađenje korenastog povrća. Znači, u ovom period vade se šargarepa i cvekla, kao i bela zelen, paštrnak, a takođe i bele i žute rotkve. Korenasto povrće najbolje bi bilo vaditi u popodnevnim satima, ali kada je zemlja vlažna

Ako ste posejali i nadzemno povrće, uživaćete u zelenoj salati, spanaću, kupusu i blitvi. Savetuje se da ovo zeljasto povrće berete tokom jutarnjih ili kasnih popodnevnih sati. Branje u ovom period doprineće da povrće ostane sveže i neće se sparušiti.  

Priprema povrća za zimu

Ovo je mesec i pripreme povrća za zimu. Dosta vrsta lisnatog povrća može da prežive i prezime zimu u bašti, a ni sneg im ne smeta, pa ih i tada možete obrati. Slobodno možete ostaviti u bašti kelj, raštiku, zimsku salatu i praziluk. Njih možete prekriti i senom ili slamom, jer štite od zimskog mraza, odnosno smrzavanja biljaka.  Kelj i zelje treba obavezno da vadite sa korenom i tako zajedno da stavite u ostavu ili podrum.

Peršun, zelen i paštrnak mogu takođe da prezime u bašti, ali postoji opasnost da će ih umesto vas pojesti štetočine, poput miševa i voluharica. Zato bi bilo najbolje da svo korenasto povrće povadite i stavite ga u trap, koji se pravi krajem ovog meseca.

Za vitalnost povrća zimi najbolji je trap

Grašak, boraniju, tikvice i bundeve, možete da stavite u zamrzivač, ali bi bilo poželjno da ga pre toga probarite (sem tikvice i bundeve). Kornišone, možete da ukiselite.   
Paradajz je pri kraju, pa ukoliko ga niste obrali, uradite to obavezno i napravite sok, koji je odličan kao dodatak jelima, ali i za piće. 
Papriku možete da stavite u zamrzivač, da je ispečete ili pak od nje da napravite ajvar
Luk je najbolje uplesti u vence ili ga staviti u manje mrežaste džakove i ostaviti na promajno i suvo mesto.
Krompir, ako nije u trapu, treba svake nedelje prevrtati, jer se na taj način usporava izbijanje klica.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Oktobar Radovi u bašti Povrće Korenasto povrće Lisnato povrće Mahune Paradajz Paprika Trap


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.