Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nemački beli luk
  • 24.07.2020. 07:30

Odlična godina za nemački beli luk: Manji uvoz i veća potražnja za domaćim

Prodaja se znatno povećala, pa je ova godina izuzetno dobra za nemački beli luk. Ova kultura "iz regije za regiju" dobro je primljena u trenutnoj kriznoj situaciji.

Foto: Jumpstory
  • 145
  • 6
  • 0

Ova godina je bila izuzetno dobra za nemački beli luk. Malo pošiljaka iz Španije, problemi s logistikom u Kini i brza prodaja zbog velike potražnje za regionalnim proizvodima obezbedili su i radno leto na gazdinstvu Pantir u Lampertejmu.

"Prošle godine imali smo pojam o tome da su potencijali na tržištu iscrpljeni, međutim trenutna sezona dokazuje suprotno", rekao je za freshplazu Konstanc Pantiru koji proizvodnju vodi zajedno sa suprugom Siprianom.

Idealno vreme za rast belog luka

Vreme je bilo idealno za rast ove kulture.

"Potrebno mu je mnogo toplote, a nije bilo prevruće. Navodnjavali smo polja i kiša je stigla u pravo vreme. Dakle, nije nedostajalo vode, a nije bilo ni previše vlažno. Ovi optimalni uslovi omogućili su nam postizanje maksimalnog prinosa na našem polju", rekao je Pantiru.

Evropskom belom luku (opet) preti uvoz iz Kine?

Prodaja se znatno povećala, a Pantiru kaže da su srećom ove godine posadili dodatnih šest hektara tako da mogu duže ostati na tržištu i kad je sušeni beli luk u pitanju.

"Nikada ne bismo očekivali ovako veliki obim prodaje, preplavljeni smo zbog korone", kaže on i dodaje kako trenutno uzgajaju ovu kulturu na površinama od oko 30 hektara.

Uspeli da dovedu radnike iz Rumunije

Raspoloživost radne snage zabrinula je ovog proizvođača početkom godine.

"Na kraju smo imali sreće u tom pogledu i uspeli smo da organizujemo dolazak naših radnika iz Rumunije", kazao je. 

Jedino ograničenje je bila manja sloboda prilikom odmora. Kažu, bilo je teško objasniti radnicima da im nije dozvoljeno napuštanje smeštaja dve nedelje zbog mera zaštite.

"Pomoćnicima smo iznajmili dodatni smeštaj, obezbedili stanice za dezinfekciju i pranje ruku. Iako je u početku bilo naporno to sve pripremati, sada je dobro", napomenuo je.

U Severnom Banatu najaktuelnija proizvodnja belog luka

Napominju da je sezona počela 15. maja, pa su zbog velikih narudžbina odjednom morali da zaposle dodatne radnike pa čak i novog člana u kancelariji kako bi stigli da obrade sve narudžbine.

"Zbog velikih ranih isporuka, sezona se neće završiti u septembru kao obično, nego u avgustu", tvrdi on.

Kupovina domaćeg znači i dobru prodaju

Beli luk "iz regije za regiju" dobro je primljen u trenutnoj kriznoj situaciji.

"Imamo iste prodajne kanale kao i poslednjih nekoliko godina, ali je veći obim prodaje u svakom slučaju. Regionalnost je važna za potrošače, oni poznaju naše poslovanje i znaju da se pridržavamo svih propisanih mera. To im stvara poverenje u naš proizvod", zaključio je Pantiru.


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli luk Proizvodnja belog luka Korona kriza Nemačka Nemački beli luk


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]