Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje krompira
  • 17.09.2020. 14:00

Obavite vađenje, skladištenje i čuvanje krompira sa što manje gubitaka

Nakon što se nadzemna biljka ukloni, potrebno je krompir ostaviti u zemlji, minimum dve do tri nedelje. Samo vađenje može da se obavi ručno, vadilicama ili kombajnom. Na našim područjima najčešće se koriste vadilice. 

Foto: Depositphotos/ahundov
  • 684
  • 14
  • 0

Razviće nadzemne mase krompira kompletno se završilo krajem avgusta i početkom septembra (vreme je uslovljeno sortama koje su se sadile i područja uzgoja ovog povrća). Sa njegovim vađenjem najbolje je krenuti kada preovladavaju sunčane i suve vremenske prilike, u cilju lakšeg obrađivanja, čišćenja i transportovanja krtola. Važno je pri tom voditi računa da im se ne ošteti pokožica i da se previše ne izlaže suncu jer onda postoji mogućnost javljanja ožegotina. Pokožica treba da bude kompaktna i da se ne ljušti, savetuju u PSSRS.

Prvi deo posla - vađenje, prilično je složeno zato što krtola usled svog hemijskog sastava, predstavlja povoljnu sredinu za razvoj mikroorganizama i uzročnika bolesti. Kako bi vađenje proteklo u najboljem redu, a izvađeni krompir duže se čuvao tokom skladištenja, potrebno je pre svega odraditi uništavanje nadzemnog dela biljke. Ovo se može uraditi na dva načina:

  • mehaničkim putem, kao što je na primer košenjem ili tarupiranjem i
  • hemijskim putem odnosno, desikacijom.

Najveći gubici prilikom čuvanja u trapovima

Nakon što se cima ukloni, trebalo bi krompir ostaviti u zemlji, minimum dve do tri nedelje. Samo vađenje može se obaviti ručno, vadilicama ili kombajnom. Na našim područjima najčešće se koriste vadilice

Izvađene krtole se lageruju u skladištima, podrumima ili trapovima, na mračnom mestu. Uglavnom poljoprivrednici čuvaju krompir u improvizovanim objektima, u ne baš sasvim odgovarajućim uslovima. Nešto lošiji uslovi su u podrumima, šupama ili stajama. Kada se čuva na ovim mestima, mogu se javiti gubici do 15 odsto. Najlošiji uslovi za čuvanje krompira su u trapovima. 

Čuvanje krompira tokom zime

Posle vađenja, procenat vlage u krtolama obično je veliki i iz tog razloga su one podložne raznim oštećenjima ili čak procesu klijanja, ako se ne uskladište na pravi način. Često se mogu javiti mehanička oštećenja, prilikom utovara i istovara, kao i prilikom transporta krompira.

Nakon što se obavi ova operacija, trebalo bi da prođe period adaptacije, u proseku dve do tri nedelje, u zavisnosti od sorte i temperature na kojoj će se čuvati. Najbolje bi bilo da interval temperatura čuvanja bude od 10 do 15°C, kako bi mogle da zarastu sve eventualne povrede na krtolama. Posle ovoga sledi njihovo sortiranje i pakovanje u vreće. Ukoliko se radi o skladištenju u boks paletama, uštedi se više na radnoj snazi, a i efikasnost je veća prilikom pakovanja i provetravanja. 

Pazite na karencu preparata protiv klijanja

Kada je krompir dobro prosušen, bez primesa zemlje i nečistoća, sa čvrstom pokožicom i visokim udelom suve materije, 23 -25 odsto, može se čuvati bez problema od šest do osam meseci. U specijalizovanim skladištima sa ventilacijom i uslovima koji pogoduju ovom povrću, može se čuvati i do deset meseci. Optimalna vlažnost vazduha u skladištima pri tom trebalo bi da iznosi od 92 do 95 odsto.

Kako pravilno uskladištiti krompir

Idealna temperatura za čuvanje merkantilnog krompira je u rasponu od četiri do 8°C dok je za semenski taj raspon nešto uži, 3 - 4°C. Ukoliko je napolju ispod 4°C, krompir će imati slatkast ukus, usled povećanog procenta šećera. 

Klijanje krtola je problem koji se može javiti nekoliko puta u toku i time značajno umanjiti njihovu svežinu. Iz tog razloga, u slučaju korišćenja preparata protiv klijanja, obavezno se mora obratiti pažnja na karencu, koja je obično za većinu sredstava oko 40 dana.


Tagovi

Vađenje krompira Skladištenje krompira Procenat vlage Preparati protiv klijanja Čvrsta pokožica Sortiranje i pakovanje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.