Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj buče
  • 26.09.2020. 09:00
  • Požeško-slavonska, Požega

Nives Lovrić: Tla su povoljna za uzgoj buča, ali korovi i pandemija zakomplicirali su proizvodnju

Tvrtka Grbić, jedna je od najvećih proizvođača bučinog ulja u Slavoniji, no zbog koronavirusa zaustavljen im je izvoz u Japan, Norvešku, Švedsku i druge države.

Foto: Jumpstory
  • 448
  • 58
  • 0

U ukupnoj površini tikvenjača u Hrvatskoj, znatno dominira uzgoj uljne buče. Obitelj Grbić uzgojem spomenute kulture bavi se dugi niz godina, a ovogodišnji urod će, kako se za sada čini, biti prosječan.          

"Od sredine sedmog mjeseca, imamo problema s korovima. Herbicidi nisu dovoljno dugo držali tako da su tla poprilično zakorovljena, što je naravno utjecalo i na ishranu same buče. Nešto su nam ove godine malo bolji prinosi u hibridima nego u sorti Gleisdorf, koja je najzastupljenija u Hrvatskoj“, rekla je Nives Lovrić, direktorica Tvrtke Grbić d.o.o. i predsjednica Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske.

Inače, u godinama s kalendarski optimalnim vremenskim prilikama, početak rujna je i znak za početak berbe.  

"Imali smo godina kada je berba bila i 20. kolovoza, a nekada se zna dogoditi, ako je kišno vrijeme, da rok bude poslije početka rujna, ali ovisi o tome koliku površinu imamo. Sedam dana prije nego što se bere, ide zgrtač koji ju odvaja od stabljike. Nakon toga ide kombajn, koji ju kupi, bere, odvaja sjemenke od pulpe i onda dolazi kod nas u preradu. Moramo iskombinirati da ima svoj ciklus, da nam buča od pet do sedam sati nakon što se ubere dođe na pranje i sušenje“, pojašnjava Lovrić.   

Potreban adekvatan herbicid

Tvrtka Grbić, jedna je od najvećih proizvođača bučinog ulja u Slavoniji, a ove godine u najvećem udjelu imaju vlastitu površinu. 

"Imamo u kooperaciji svega nekih desetak hektara. Napravimo prije sjetve projekciju koliko će nam trebati sjemenki i na osnovu toga se određuje kolika površina će biti zasijana“, otkriva Nives.

Kako kaže, tla Požeško-slavonske županije su povoljna za uzgoj buča, ali imaju problem velike zakorovljenosti. "Problem je i što nemamo adekvatne herbicide, kojim bi mogli dovoljno dugo držati da buča ne bude u travi. Kod ekoloških proizvođača to je još veći problem, Nekada je bilo dovoljno kopati jednom, a sada ispada da bi trebalo i dva puta. Naravno, cijena suhe sjemenke ne može pokriti te troškove“, pojašnjava sugovornica.

Najveći izazov eko uzgoja buče - riješiti se korova

Naglašava kako ih je nakon vađenja iz buče, potrebno što prije oprati.

"Da se odvoji sva sluz i ovo sve što je unutar buče. Nakon toga se sjemenke suše. Imamo poseban način sušenja, gdje su nam pogonsko gorivo koštice šljiva, višanja, trešanja, oklasci kukuruza i uz tog termogena, na otvorenom zraku u valovima, ispod je perforiran lim te se upuhuje topli zrak“, opisuje.

Dodaje i kako je upuhivanje toplog zraka važno za miris sjemenke. "Do sada smo ih sušili u zatvorenom prostoru pa su imale miris po vlažnom. Nakon toga ide još jedna linija za čišćenje gdje se odvaja pljevica i ostaci koji su se našli nakon sušenja. Stavljamo ih potom u jumbo vreće i spremamo u skladište. Moramo imati sjemenke do sljedeće godine jer berba je u određenom terminu i uvijek je ulje svježe“.

Korona zakomplicirala plasman

Otkupna cijena kilograma vlažnih bučinih sjemenki kreće se oko sedam kuna.

"Mislim da je to neka realna cijena, a kolika će biti suhih sjemenki ovisi o tome kolika je proizvodnja. Ako bude nestašica, onda ćemo svi mi uljari imati velikih problema. I oni koji ga prave od uvoznih sjemenki također imaju problem. Te su sitnije i imaju manju uljnost, a to sve zakomplicira i finalnu cijenu ulja“, pojašnjava Nives.

A plasiranje finalnih proizvoda, zakomplicirala je i COVID-19 pandemija. 

"Na papiru je zapravo ovaj uzgoj vrlo isplativ, ali konkurencija u Hrvatskoj je dosta velika. Zbog koronavirusa zaustavljen nam je izvoz u Japan, Norvešku, Švedsku i druge države. Sigurno je isplativije imati finalni proizvod i tražiti svoje tržište i poziciju, nego proizvoditi kao poluproizvod ili nekakvu sirovinu. To je, pogotovo ako su lošije godine, strašno upitno koliko je isplativo“, zaključuje.

Više o temi možete pogledati u videu:


Povezana biljna vrsta

Buča

Buča

Sinonim: Bundeva | Engleski naziv: Gourd, Squash, Pumpkin | Latinski naziv: Cucurbita maxima Duchesne

Buče (bundeve) su jednogodišnje biljke, a izvorno dolaze iz Amerike. Danas se uzgajaju kultivirane vrste u toplim područjima svijeta, a dozrijevaju u kasnu jesen. Korijen je vrlo... Više [+]

Tagovi

Buča Obitelj Grbić Herbicidi Požega Urod


Autor

Tomislav Milanović

Više [+]

Tomislav Milanović novinar je s bogatim iskustvom, posebice kada su u pitanju poljoprivredne teme.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]