Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 09.11.2018. 10:15

Neočekivano: Vojvođanski prinosi krompira kod Bujanovca

Nada Lazović Đoković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo pri PSSS u Vranju, ističe da je ovaj ogled sproveden sa ciljem da se ovdašnjim proizvođačima pokaže kako, na koji način, uz primenu savremenih agroteničkih mera mogu da ostvare najbolje prinose krompira i u godini koja je bila izuzetno teška za proizvodnju.

Foto: Gordana Nastić
  • 595
  • 24
  • 0

Vojvođanske prinose krompira u atarima Bujanovca dalo je 16 ranih, srednje ranih, srednje kasnih i kasnih hibrida, i to sunita, kolumba, bella rossa, ricardo, fortus, hermosa, marabell, sanibel, medison, jelli, jolli, kaptiva, belmonda, sun sana, kwinani i agria. Nada Lazović Đoković, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo pri PSSS u Vranju, ističe da je ovaj ogled sproveden sa ciljem da se ovdašnjim proizvođačima pokaže kako, na koji način, uz primenu savremenih agroteničkih mera mogu da ostvare najbolje prinose krompira i u godini koja je bila izuzetno teška za proizvodnju.

"Sve što je planirano, urađeno je na ovom oglednom polju, iako je vegetaciona sezona počela sa zakašnjenjem od 10 do 15 dana. Vremenske prilike koje smo imali krajem aprila i početkom maja pogodovale su krompiru. Međutim, krajem maja je 'udarila' suša i zapretila da desetkuje rod. Oni koji su u tom periodu navodnjavali krompir ostvarili su najbolje rezultate", ukazuje Lazović Đoković.

Pet saveta za veći prinos krompira

Nada
Lazović Đoković: Oni koji su krajem maja navodnjavali krompir, ostvarili su najbolje rezultate

Često zabarivanje zemljišta uticalo na prinose

Ona pojašnjava da su kasnije, pod dejstvom visokih temperatura, koje u junu ipak nisu prelazile 30 stepeni, usevi vrlo brzo napredovali.

"Krajem ovog meseca proizvođači su se susreli sa obilnim padavinama praćenim niskim temperaturama i sve kasne sorte su dale niže prinose u odnosu na srednje rane i rane. To se desilo zbog čestog zabarivanja zemljišta. Prevlažno zemljište nije dozvoljavalo korenu krompira da upija hranljive materije i nije omogućavalo krtolama da normalno dišu. Na zbijenim zemljištima u ravničarskom delu došlo je do gušenja korenovog sistema. Pojavile su se bele tačkice po krompiru, a kao rezultat toga došlo je do sporijeg napredovanja i sve teže borbe sa bolestima uslovljenim velikim količinama padavina. Ovakvo vreme nije nanelo veliku štetu ranim i srednje ranim sortama koje su na vreme zasnovale dobar rod", naglašava Lazović Đoković.

Uzgojite krompir na starinski način - pod slamom

Ogled
Vojvođanske prinose krompira dalo je 16 ranih, srednje ranih, srednje kasnih i kasnih hibrida, 

Proizvodnja krompira u Pčinjskom okrugu najzastupljenija je u brdskoplaninskim predelima. Dobra agrotehnika i silikatno humsko zemljište učinili su svoje, tako da su se ove godine prinosi kod individualnih proizvođača krompira kretali oko 40 tona po hektaru.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Vranje Bujanovac Ogled Hibridi Nada Lazović Đoković


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovoj bačvi nekada se čuvalo vino, a sada služi za ukras.