Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 05.03.2021. 16:00

Naši problemi sa prodajom krompira i ukrajinski primer

Dok je tek nedavno problem prodaje domaćeg krompira dobio neko rešenje, Ukrajinci grade 35 skladišta ovog povrća, ukupnog kapaciteta 158.600 tona.

Foto: Gordana Nastić
  • 218
  • 49
  • 0

Ako se ima u vidu da su zime sve blaže, kvalitetnim skladištenjem krompira za prodaju u prolećnim mesecima moći će da se bavi sve manji broj proizvođača. Zbog toga je neophodno da se proizvođači koji žele da unaprede sistem skladištenja podrže kroz sistem subvencija Ministarstva poljoprivrede kako bi se što pre zaustavilo dalje smanjenje proizvodnje i sprečila trajna zavisnost od uvoza krompira, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Kraljevo Nenad Nešović.

Podsetimo, nedavno je Ministarstvo poljoprivrede reagovalo na vesti u medijima o problemima domaćih proizvođača krompira koji ne mogu da prodaju prošlogodišnji rod, pa je posredovalo između proizvođača i kupaca da otkupe određene količine ove robe, potvrđeno je Tanjugu u ministarstvu.

Zbog ovakvih mogućih problema, da se zaključiti da će u godinama koje dolaze kvalitetno skladištenje krompira biti znatno skuplje i komplikovanije, jer se mora investirati u kvalitetna skladišta, ventilaciju, rashladne sisteme i skuplju opremu za nanošenje preparata, ističe kraljevački stručnjak.

Krompir: Rod dobar, ali cena svega 12 dinara

Činjenica je da odgovor na nove izazove u proizvodnji krompira trenutno u Evropi imaju samo pet zemalja (Francuska, Holandija, Belgija, Nemačka i Velika Britanija), i da one pokrivaju deficite drugih zemalja u prolećnim mesecima.

Program izgradnje skladišta krompira

Dalje, Nešović predstavlja primer podrške sektoru proizvodnje krompira od strane države Ukrajinskom udruženju uzgajivača krompira. Institut za agrarnu ekonomiju je zajedno sa ovim udruženjem razvio državni program za razvoj industrijskog uzgoja krompira za period 2021-2025, koji posebno predviđa izgradnju skladišta uz finansiranje države od 30 odsto.

Prema saopštenju za štampu, primena programa omogući će izgradnju 35 skladišta krompira u Ukrajini, ukupnog kapaciteta 158.600 tona. Konkretno, biće izgrađena četiri skladišta za krompir ukupnog kapaciteta 41.000 tona u Čerkaskoj oblasti, osam skladišta za 38.200 tona u Lavovskoj regiji, šest skladišta za 29.000 tona u Černigovskoj oblasti, tri skladišta za 15.000 tona u Žitomiru region i dva skladišta kapaciteta 17.000 tona u Hersonskoj regiji. U ostalim regionima se planira izgradnja u manjim obimima.

Čuvanje krompira tokom zime

"Prosečni troškovi izgradnje takvog skladišta su 10-12 miliona hrivnja (300-350.000 evra). Ako uzmemo u obzir da kredit za takvu izgradnju košta 27 odsto godišnje, postaje jasno zašto mali i srednji industrijski proizvođači krompira ne mogu priuštiti sebi takve troškove", objašnjava Ukrajinsko udruženje uzgajivača krompira.

Svake godine do 13 odsto manje farmi krompira

U februaru je udruženje poslalo pismo ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom tražeći pomoć u usvajanju državnog programa za razvoj industrijskog uzgoja krompira za 2021-2025, koji su razvili stručnjaci iz udruženja i Instituta za agrarnu ekonomiju na zahtev Ministarstvo za razvoj ekonomije, trgovine i poljoprivrede.

Udruženje je saopštilo da će državni budžet obezbediti 3,8 milijardi hrivnji (113.500.000 evra) poreza, naknada i rasta prihoda od PDV-a za pet godina programa ako bude odobren.

Prema udruženju, broj industrijskih farmi krompira u Ukrajini smanjuje se godišnje za 10-13 odsto zbog neisplativosti, rizičnosti i potrebe za velikim ulaganjima. Tako je, prema podacima udruženja, u 2017. godine skoro 1.300 gazdinstava bavilo se industrijskim uzgojem krompira, a njihov broj se u 2018. smanjio na oko 1.100, prenosi Nešović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Prodaja krompira Skladištenje krompira Ukrajina Nenad Nešović Skladišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...