Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje kupusa
  • 07.11.2020. 14:00

Nakon branja skladištite kupus u mrežaste vreće, kutije ili trap

Naše kasne sorte kao što su futoški i srpski melez se mogu čuvati i u kućnim uslovima u jamama i trapovima i tada je mnogo važno uraditi kvalitetno dreniranje trapa ili jame i izvesti kanal oko trapa kako bi otekla površinska voda.

Foto: Bigstock/gorvik
  • 180
  • 5
  • 0

Kupus koji je namenjen prodaji u kratkom vremenskom periodu i korišćenju u svežem stanju ili preradi može se brati mašinski ili ručno. Kupus koji je namenjen dužem čuvanju treba brati ručno. Preporuka je izbegavati mašinsku berbu pošto se može desiti da se i pored izuzetne obazrivosti nanesu manja ili veća oštećenja na glavici koja je namenjena čuvanju, naglašava stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Mladenovac Milica Janković.

Kako što duže sačuvati kupus posle branja?

Važno je da se berba obavi u pravom trenutku, a to znači da se berba obavlja u fazi pune tehnološke zrelosti i za hibride se berba obavlja u jednom prohodu, a sortni kupusi se beru duži vremenski period pošto neujednačeno sazrevaju.

Kartonske kutije - bezbednije rešenje

Glavice koje su namenjene čuvanju treba u toku dana skloniti pod nastrešnicu kako bi se izbeglo uvenuće ili neke druge štete. Nakon ponovnog sortiranja i odabiranja zdravih glavica izabrani kupus se pakuje u kartonske kutije ili mrežaste vreće u koje stane 25-30 kg. Nakon pakovanja u vreće treba biti naročito obazriv na nanošenje naknadnih povreda. Zato se preporučuju kartonske kutije kao bolje i bezbednije rešenje, a i lakše se pakuju i transportuju.

Pri pakovanju treba paziti da se u kutiju pakuju glavice približno iste veličine i težine, navodi mladenovački stručnjak. Najbolje je nakon pravilnog odabira glavica i njihovog preporučenog načina pakovanja smestiti kupus namenjen za duže čuvanje u skladištu sa kontrolisanom atmosfereom od 0⁰C i relativnom vlažnošću od 95 odsto.

Trap ili jama pogodna za čuvanje kupusa

Naše kasne sorte kao što su futoški i srpski melez se mogu čuvati i u kućnim uslovima u jamama i trapovima i tada je mnogo važno uraditi kvalitetno dreniranje trapa ili jame i izvesti kanal oko trapa kako bi otekla površinska voda.

Za vitalnost povrća zimi najbolji je trap

Kako smo ranije pisali, upravo su trapovi i jame vrlo ekonomičan način za skladištenje kupusa i trap treba koristiti neposredno pred pojavu mrazeva. Jesenji kupus može dobro da podnese prve jesenje mrazeve i bolje ga je što duže zadržati dok su noćne temperature povoljne.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Čuvanje kupusa Branje kupusa Trap Jama Skladištenje kupusa Milica Janković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.