Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sicilian Rouge
  • 29.09.2021. 18:00

Na tržištu paradajz sa izmenjenim genima - nije GMO

Reč je o paradajzu naziva "Sicilian Rouge" koji je genomski modifikovan tako da sadrži visok nivo gama-aminobuterne kiseline (GABA).

Foto: Sanatech Seed Co.,Ltd.
  • 300
  • 12
  • 0

Japanska kompanija "Sanatech Seed" krenula je ovog meseca s prodajom paradajza čiji je genom modifikovan tehnologijom koja je poznata kao CRISPR-Cas9, piše AFN. Ali, ona će za sada biti dostupna samo kupcima u Japanu.

Reč je o paradajzu sorte "Sicilian Rouge" koji je genomski modifikovan tako da sadrži visok nivo gama-aminobuterne kiseline (GABA), neurotransmitera koji se sintetiše u mozgu gde smanjuje nadražaj nervnog sistema. 

Nedavno su dve studije iz Japana dokazale kako ona u obliku dodatka ishrani može blagotvorno delovati na pamćenje i kognitivne funkcije u razumevanju prostornih odnosa. Kako piše ISAAA, veruje se da snižava krvni pritisak i deluje opuštajuće na organizam.

To nije GMO?

Prema rečima Šimpeija Takešitea, predsednika ove kompanije, njihov paradajz sadrži četiri do pet puta više GABA od obične. Kako bi povećali taj nivo, kompanija je tehnologijom CRISPR-Cas9 u genomu paradajza uklonila domene koje deluju kao blokatori za proizvodnju spomenute kiseline.

Dakle, ova metoda naučnicima omogućava da na tačno određenom mestu u DNK odstrane neki deo, deaktiviraju ga ili zamene drugim.

Sorta "Sicilian Rouge" genomski je modifikovana

Prema naučnim istraživanjima, na taj se način usevima daje bolji ukus, duži rok trajanja i(li) bolju tolerantnost na sušu. Treba napomenuti da ta metoda nije isto što i GMO jer ne uključuje DNK iz drugih živih organizama.

Nove genomske tehnike u EU - sledi bitka oko uređivanja gena?

U saopštenju kompanije "Sanatech Seed" naveli su da će na globalnom nivou i dalje deliti iskustva o pozitivnom uticaju genetski modifikovanih useva, kao i o razvijanju nove sorte kako bi zadovoljili potrebe potrošača i uzgajivača. U bliskoj budućnosti od ove sorte planiraju da prave i pasirani paradajz. 


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

GMO CRISPR-Cas9 Sanatech Seed Sicilian Rouge Paradajz Genska tehnologija DNA GABA


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D