Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crni luk
  • 19.09.2020. 10:00

Na šta obratiti pažnju prilikom jesenje sadnje crnog luka?

Od izuzetne je važnosti pridržavati se plodoreda, jer se lukovi i najefikasnije uzgajaju na taj način. Izbegavati zemljišta koja su bogata azotom, ali i obilno đubrenje stajnjakom u osnovnoj obradi, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Mira Miljković.

Foto: Deposithphotos/zlaja
  • 732
  • 24
  • 0

Veliki broj proizvođača nakon žetve kukuruza predsetveno obavljaju pripremu za sadnju crnog luka u jesenjoj setvi, koja ima niz prednosti. Zemljište ne miruje, ne čeka proleće, a sa druge strane obezbeđuje se sveže povrće na početku godine koje ima i dobru cenu, ističe stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Jagodina Mira Miljković.

Poštovati plodored

Od izuzetne je važnosti pridržavati se plodoreda, jer se lukovi i najefikasnije uzgajaju na taj način. Izbegavati zemljišta koja su bogata azotom (predusevi obilno đubreni azotnim đubrivima ili nakon leguminoznih biljaka). Takođe se ne preporučuje obilno đubrenje stajnjakom u osnovnoj obradi ili u predsetvenoj pred sadnju crnog luka. U tom slučaju ostvaruju se visoki prinosi, ali lošeg kvaliteta.

Radovi u septembru: Berba, skladištenje, priprema zimnice, a čeka nas i setva

Zato se i preporučuje sadnja nakon skidanja strnina ili kukuruza. Ali i u tom slučaju potrebno je obratiti pažnju na to da li su primenjivani herbicidi na bazi atrazina koji se smatraju nepogodnim za luk, napominje jagodinski stručnjak.

Zaštita pre setve

Luk ne treba saditi na istu parcelu najmanje tri godine zbog rizika od plamenjače, pa se preporučuje tretiranje arpadžika sa fungicidom pre sadnje, što je i najveći rizik u jesenjoj sadnji. Prednosti jesenje sadnje jesu nepovoljni klimatski uslovi za razvoj nekih drugih bolesti, kao što su crna pegavost i lukova muva.

Luk sađen u jesen nema mogućnost čuvanja. Sa zaoravanjem strnjišta preporučuje se đubrivo NPK u količini 500-600 kg/ha u korist azota i kalijuma. Pred sadnju (ali na osnovu agrohemiske analize zemljišta), potrebno je uneti 200-300 kg/ha 7:14:21. Obrada zemljišta mora da bude kvalitetna.

Biće crnog luka ove godine i za izvoz, ali po kojoj ceni?

Inače, kako smo ranije pisali, mnogi povrtari ističu da je postići značajne prinose luka moguće uz sisteme za navodnjavanje i adekvatnu zaštitu, ali i da mali proizvođači bez ulaganje, primene agrotehnike i potrebne mehanizacije, ne mogu opstati na tržištu.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Sadnja crnog luka Crni luk Jesenja sadnja Plodored Mira Miljković Tretiranje Đubrenje Lukova muva Plamenjača luka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao