Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine kupusa
  • 04.05.2020. 18:00

Na kupusu se tokom rasta javlja veliki broj štetočina

Štetočine koje se mogu pojaviti tokom rasta kupusa su: kupusni buvači, moljci, kupusna muva, kupusne stenice, lisne vaši i tripsi. Prepoznajte ih.

Foto: Martina Popić
  • 1.480
  • 16
  • 0

Štetočine koje se mogu pojaviti tokom rasta ovog povrća su: kupusni buvači (Phyllotreta spp.), kupusni moljac (Plutella xylostella), kupusna muva (Delia radicum), kupusne stenice (Eurydema spp.), kupusne lisne vaši (Brevicoryne brassicae) i tripsi.

Kupusni buvači najveće štete prave na rasadu

Kupusni buvači (Phyllotreta nemorum, P. atra, P. nigripes i P. undulata) najveće štete prave u vreme suše i na rasadu. Odrasli insekti prave rupice na lišću koje nakon njihovih pohoda izgledaju poput sita, a najveće probleme prave na kupusnjačama koje se proizvode prvenstveno zbog lisne mase. Njihov jak napad očekuje se za vreme toplih i sunčanih dana, najviše na mladim biljkama, pogotovo biljkama iz rasada, koje zbog toga zaostaju u rastu i daju niži prinos. Kasniji napad na veće biljke ne smeta toliko njihovom rastu i razvoju koliko im smanjuje tržišnu vrednost.

Kupusni buvači - male napasti uzrokuju velike štete

Generacije moljaca se preklapaju

Kupusni moljci se javljaju u aprilu i počinju odmah da se hrane, lete i razmnožavaju. U vreme suše i visokih temperatura ovi insekti sve se više javljaju i u kontinentalnim delovima. Ženke mogu da izlegu oko tri jajeta na naličje listova i to najčešće uz glavnu žilu. Štete čine njihove gusenice koje prave 'mine' na listovima, griženjem stvaraju prozorčiće i na kraju izgrizaju lisno tkivo. Ponekad ostanu samo glavne žile na listovima, a sve ostalo bude pojedeno. Imaju tri do šest generacija godišnje koje se često preklapaju i štete nanose tokom čitave vegetacije. Ekonomski najznačajnije štete nastaju u fazama formiranja glavice pa zbog oštećenja i kontaminacije izmetom one gube tržišnu vrednost.

Kupusna muva se javlja čim se zemlja zagreje na 12°C

Kupusna muva smatra se jednim od najopasnijih štetočina kupusa, karfiola i kelja, a javlja se čim temperatura zemljišta poraste na 12°C. Velike probleme pravi neposredno nakon sadnje. Odrasla ženka posle 14 dana hranjenja izlegže jaja na vrat korena ili na tlo, nakon pet dana kada su temperature od 15 do 20°C izlaze larve koje se ubuše u vrat korena i uništavaju ga. Ima tri generacije godišnje i u zasadima se mogu naći od aprila do sredine avgusta. Razvoj larvi zavisi od temperature, pa tako visoke dovode do njihove smrtnosti. Prva generacija je najopasnija za kupus, a druga koja se javlja krajem juna i treća koja je aktivna u avgustu napada repu, kelerabu, prokelj...

Prve generacije prave najveće štete, pa tako u početnoj fazi rasta biljke zbog njihovog napada mogu propasti, a u kasnijoj fazi napad se ogleda slabijim rastom i kržljavošću, te nemogućnosti formiranja glavice. Zarazu možemo prepoznati po tome da listovi kupusa počinju da venu, menjaju boju od sive do žute, a glavice su male ili mekane. Takođe, biljka se lako vadi iz zemljišta i tada možemo primetiti bele larve koje su uništile koren.

Stenice su najopasnije na mladim biljkama

Kupusne stenice (Euridema ventrale, Euridema oleracea, Nezara viridula) prave štete sisanjem na listu, što se ogleda u vidu beličastih tačkica, koje kod jakog napada mogu da prekriju celu površinu lista. Pojava ovih insekata vrlo je opasna na mladim biljkama koje mogu biti u potpunosti uništene.

Razlika između ove tri vrste je u boji i veličini tela. Crvena kupusna stenica (Euridema ventrale) je crvene je boje s crnim pegama, zelena (Euridema oleracea) je zelenkaste boje sa beložutim pegama i manja, dok je povrtna, takođe poznata i kao zelena (Nezara viridula) takve boje i ispušta neugodan miris.

Smrdibuba: Povrtna stenica sisa plodove pred samu berbu - kako je suzbiti

Ove vrste polažu jaja u većim grupama na donjoj strani lista. Larve imaju obično pet razvojnih stadijuma i izgledom su slične odraslim oblicima, ali ne lete. U proleće tokom toplijeg vremena izleću i počinju razvojni ciklus.

Napadu tripsa pogoduju visoke temperature i niska vlaga

Duvanov trips štete pravi na kupusu i kelju kao i na drugim kupusnjačama i to sisanjem listova kupusa usled čega dolazi do pojave kvržica nepravilnih oblika. One su u početku svetlije, a kasnije potamne. Napadnute delove biljke naseljavaju gljivice, pa kupus gubi tržišnu vrednost. Njegovom razvoju pogoduju visoke temperature i niža vlažnost vazduha, stoga se najviše javlja tokom sušnih godina kada može imati i do 16 generacija godišnje.

Lisne vaši uzrokuju kovrdžanje i sušenje listova 

Kupusna lisna vaš (Brevicoryne brassicae) je sivozelene boje i prekrivena je voštanom prevlakom pepeljaste boje. Štete pravi na kupusu i kelju, kao i na nekim drugim vrstama iz porodice kupusnjača. Štete čini sisanjem na listu što dovodi do deformacije i njegovog kovrdžanja, a može se i osušiti. U početku se nalaze na licu, a kasnije i na naličju lista. Prisutnost lisnih vaši na kupusnjačama umanjuje tržišnu vrednost.

Krajem maja javljaju se krilati oblici koji naseljavaju biljke. Može imati veliki broj generacija. Pojava štetočina biće veća ako u periodu od aprila do juna preovlada suvo i toplo vreme.


Tagovi

Štetočine kupusa Lisne vaši Duvanov trips Stenice Kupusna muva Kupusni moljci Kupusni buvači Smrdibuba


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.