Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 21.02.2022. 07:30

Mravi u plasteniku: Koje mere sprečavanja i suzbijanja koristiti?

Kada se jednom pojave u plasteniku mrave je teško oterati, posebno ako dolaze sa okolnih područja. Kako se boriti protiv njih?

Foto: Depositphoto/alexnako
  • 914
  • 22
  • 0

Mravi u plasteničkoj proizvodnji mogu biti veliki problem i izazvati štetu. Neophodan su deo biosistema i pripada im zasluga u regulaciji brojnosti drugih insekata i organizama. Ali, glavobolja nastaje kada odluče da se nasele u plastenik ili staklenik.

Praveći hodnike u mravinjaku oni oštećuju korenje biljaka. Zbog njihovih životnih aktivnosti povećava se kiselost zemljišta, jer u njega ispuštaju mravlju kiselinu i tako snižavaju pH reakciju.

Lisne vaši donose na uzgajane biljke, a možemo reći da su kolonije tih vaši "farme" kojima se hrane mravi. Šire seme korovskih biljaka. Oštećuju cvetove i za ishranu koriste sočne i slatke plodove.

Sprečite ih da uđu

Mravi su društveni insekti koji žive u kolonijama. Tu matice polažu jaja, a radnici prave gnezda. Zbog velikog broja jedinki i povezanih kolonija teško ih je proterati. Najčešći znak da su mravi prisutni u stakleniku su biljke s rupicama na listovima.

Najlakši načini je da se spreči njihov ulazak u plastenik je primena mirisa koji su im neprijatni. Oni ne vole jake i oštre te mirise koji im ometaju da prate tragove drugih jedinki. Kako bi sprečili njihov ulazak, uzgajivači područje oko staklenika i ulaz tretiraju blagim rastvorom sirćeta i vode, premazuju armaturu rastvorima eteričnih ulja kao što su pepermint, čajevac, karanfilić, lavanda ili komorač. Dovoljno je 10 kapi ulja od mente rastvoriti u 1l vode i tim rastvorom obaviti prskanje površina.

Rastvor belog luka će vam takođe pomoći. Dva do tri češnja se zgnječe i preliju jednim litrom vode. Posle 24h rastvor je spreman za upotrebu.

Okolo objekata se uzgajaju biljke koje ne odgovaraju mravima. Za tu namenu će vam odgovarati one jakog mirisa. Menta, pelin, neven su dobro pomoćno sredstvo. Više se koriste za spoljni prostor gde predstavljaju prirodnu barijeru.

Mere suzbijanja

Sapunica od jedne kašičice eko deterdženta za suđe i 0,5l vode može se iskoristiti za tretiranje biljaka i prostora kuda se mravi kreću. Kod zalivanja mravinjaka voda može biti topla, ako nije u blizni biljaka. Rastvor deterdženta dovodi do smanjenja otpornosti mrava na vodu i oni se guše.

Mravi doslovno "uzgajaju" biljne vaši (Foto: Depositphoto/lamTK)

Ako se dešava da mravi dolaze u plastenik sa nekog drugog područja, potrebno je iskopati kanal koji se napuni vodom. Voda je skoro nesavladiva prepreka za mrave. Ponekad je dovoljno napraviti kanaliće dubine pet centimetara.

Premeštanje mravinjaka je još jedna mera koju je potrebno uraditi u sumrak, jer se tada oni vrate u mravinjak. Lopatom se iskopa kolonija i prebaci u kantu, a zatim se iznese što dalje. Rupa se zalije kipućom vodom ili se tretira sredstvom protiv mrava.

Od gorušice u prahu možemo napraviti efikasan rastvor. Uzme se 50 gr gorušice u prahu na jedan litar vode i ostavi u zatvorenoj posudi. Vreme stajanja zavisi od vremenskih uslova. Što je toplije, to je kraći period. U proseku već posle dva do tri dana se može koristiti i zaliti površina zemlje i mravinjak.

Koriste se i razna druga sredstva: amonijum hlorid, rastvor drvenog pepela, kalijum permanganat, soda bikarbona, urea i slično.

Danas na tržištu možemo pronaći brojni preparati za suzbijanje mrava u plastenicima. Izbor je širok i uključuje gelove, tečne i praškaste materije, mamce i klopke. Neki od njih su potpuno bezopasni po ljude i okolinu. Mnoge klopke koriste mirise koji privlače mrave i kad jednom uđu ne mogu izaći.

Primena zavisi od stanja na terenu, broju i veličini kolonija, uslovima u kojima obavljamo suzbijanje. Nećemo ista sredstva koristiti kada tek pripremamo ili čistimo površinu i kada su biljke posejane i posađene. Najbolje je koristiti kombinaciju metoda, jer je borba s mravima dugotrajan proces za koji će vam trebati strpljenje.


Tagovi

Mravi Mravinjak Plastenička proizvodnja Zaštita od mrava Kolonije mrava Sredstvo Kako


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P