Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi krompir
  • 19.03.2021. 16:00
  • Jablanički okrug, Donje Stopanje, Leskovac

Mladi krompir uskoro na trpezi - prednost našem kad nema uvoza?

Nama ide na ruku što, u trenutku kada ga mi imamo za plasman, njega nema ili ga vrlo malo ima u uvozu, kaže povrtar Dragan Ilić iz sela Donje Stopanje kod Leskovca, čiji je mlad krompir u plasteniku u dobrom stanju pred vađenje.

Foto: Depositphotos/Imaginechina-Tuchong
  • 532
  • 47
  • 0

Mladi krompir, kao jedna od prvih povrtarskih kultura koje stižu u proleće, biće, za otprilike dve nedelje, spreman za vađenje. Proizvođači u leskovačkom kraju, poznati kao dobri povrtari, kažu da trenutna slika u plastenicima ukazuje da će ove sezone i prinos i kvalitet biti dobri.

Dragan Ilić iz sela Donje Stopanje kod Leskovca tradicionalno je, polovinom decembra, posadio krompir na površini između 50 i 60 ari. Uzgaja crveni, a cela proizvodnja je pod plastenikom. Iako je mraz pre 20-ak dana predstavljao opasnost, s obzirom na to da može znatno uticati na smanjenje prinosa, ipak nije napravio veliku štetu, te je trenutno stanje dobro.

"Imali smo mraz i minus 17, došlo je do oštećenja, ali ne velikih. Ja pokrivam krompir agrilom i to troslojnim. Oštećeni su mi samo krajnji redovi, dok izmrznuća nema u sredini. Nije nam isplativo da grejemo te objekte jer se sve vadi u jednom danu, pa je dobro što nam mraz nije uništio rod, imaćemo kvalitet", ukazuje Ilić.

I da je došlo do izmrzavanja, krompir bi se regenerisao

Da je situacija dobra i u plastenicima većine proizvođača, navodi stručnjak za povrtarstvo PSSS Leskovac Boban Stanković koji ukazuje da su oni, koji su primenili zaštitu dvoslojnim agrilom, uspeli da sačuvaju rod.

Ilić svoj krompir pokriva agrilom i to troslojnim

"Stanje je dobro, zahvaljujući dobroj zaštiti. Krompir bi se svakako mogao regenerisati da je došlo do izmrzavanja, ali time se prinosi smanjuju, a godinama se u našem kraju kreću od 200 do 400 kg po aru, što je odlično. Imali bismo veliki gubitak kada bi taj rod opao", objašnjava Stanković.

Povrtar Ilić ni sa bolestima nije imao problema s obzirom na to da ovu kulturu uzgaja u zimskom periodu kada one, uglavnom, miruju, a prednost, u tom slučaju, je i to što mladi krompir za prodaju stiže vrlo brzo nakon sadnje.

"Krtolu samo zaštitimo na početku fungidicom i kasnije ne dodajemo te preparate, osim što dajemo folijarnu prihranu putem sistema kap po kap i navodnjavamo", objašnjava Ilić.

Prinosi 200 do 300 kg po aru

Planira da plastenike isprazni oko 1. aprila kako bi u istim nastavio proizvodnju paradajza i krastavca. Prinosi se, inače, na njegovom usevima kreću od 200 do 300 kg po aru, a ove godine očekuje slične rezultate.

"To je prinos koji smatramo normalnim, ekonomski isplativim, ako je cena viša od 100 dinara po kilogramu s obzirom na to da je krompir kultura koja ne zahteva mnogo posla i ručnog rada."

Sadnja krompira u plasteniku - šta treba znati?

Najveći deo proizvedene količine proda krajem aprila i početkom maja kada cena, ipak, bude znatno niža, dodaje Ilić.

"Desi se da u tom periodu bude 50-60 dinara po kilogramu. Mada, specifična je ovo kultura. Prošle godine počeli smo sezonu sa cenom od 180 dinara, u međuvremenu je padala, ume da padne i na 20 dinara, menjala se, i na kraju sezone prodavali smo ga za 100 dinara", objašnjava naš sagovornik.

Prednost, ipak, vidi u tome što u momentu kada on počne da vadi krompir, ovog proizvoda nema u uvozu.

"Jako malo se i uvozi jer je podložan truljenju i brzo propada, te bi se morao odmah prodati. Nama ide na ruku što, u trenutku kada ga mi imamo za plasman, njega nema ili ga vrlo malo ima u uvozu."

Problem prodaje merkantilnog krompira

Da proizvođači ne treba da brinu oko cene, ostvarivanja profita i prodaje mladog krompira, smatra Stanković i dodaje da nema bojazni da ovu vrstu snađe sudbina koja je zadesila proizvodnju merkantilnog. Mladi krompir se proizvodi u količinima potrebnim za zadovoljenje domaćeg tržišta, te se brzo i proda. Svakako, problem sa viškom merkantilnog krompira, smatra ozbiljnim i pozdravlja odluku države da sklopi ugovor sa Lidlom tako da se taj višak nađe na policama ovog lanca marketa.

Krompir: Rod dobar, ali cena svega 12 dinara

"To je izuzetan potez države. Cena tog krompira, u prodaji na veliko, je sada između osam i 10 dinara, a da bi se pokrila ulaganja trebalo bi da košta minimum 12 dinara po kilogramu. Ovo je dobra mera i način da krompir ne propadne, a da povrtari naplate svoj trud", navodi Stanković.

Jedno od rešenja za sprečavanje propadanja roda je, prema njegovom mišljenju, i izgradnja skladišnih prostora u vidu hladnjača u kojima bi se krompir čuvao, ne bi se pokvario i čekao bi dobru cenu. Ukazuje i da bi proizvođači trebalo da se udružuju i formiraju zadruge, ali i uzgajaju onoliko koliko tržište zahteva, a ne više od toga.


Tagovi

Mladi krompir Sadnja Zaštita krompira Merkantilni krompir Sladištenje krompira Dragan Ilić Plasman krompira Boban Stanković


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]