Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini krastavac
  • 16.02.2021. 18:00

Mini povrće: Meksički krastavac sve traženiji?

Cena za pakovanje od 100 do 150 grama iznosi 15 do 20 turskih lira, što je oko 210 do 280 dinara.

Foto: Depositphotos/ChWeiss
  • 1.133
  • 42
  • 0

Turska kompanija specijalizovana za uzgoj mikro povrća i voća, "Erüst Tarim", probila se na domaće i evropsko tržište povrćem koje tamo nazivaju "mini lubenica".

"Njihov izgled vara jer zapravo imaju ukus krastavaca", rekao je Burak Akbulut, marketing menadžer spomenute kompanije za hurriyetdailynews.

U Antaliji i susednoj provinciji Burdur uzgajaju ih u staklenicima, a nakon jednogodišnje, esperimentalne proizvodnje, proizvedene plodove su počeli da prodaju putem interneta. Reč je zapravo o meksičkom krastavcu (Melothria scabra) koji je veličine samo dva do tri centimetra i težak svega pet grama

Kako navode iz ove firme, prodajom su zadovoljni, a cena za pakiranje od 100 do 150 grama iznosi 15 do 20 turskih lira, što je oko 210 do 280 dinara. Ovi plodovi su za kratko vreme pobrali simpatije potrošača, a posledično napunili džepove proizvođača. Inače, ova kompanija svoje proizvode pakuje na vrlo zanimljiv način, kombinijući više vrsta mini voća i povrća u jednu posudicu, a moguće ih je kupiti ili naručiti i zasebno.

Može se uzgajati i kod nas

Akbulut smatra da su maleni plodovi zanimljivi kupcima jer ih je lako konzumirati.

"Možete ih jesti poput šljiva, jednu za drugom", kazao je. Ukus im je poput krastavaca, a mogu se koristiti u salatama ili jesti sveži. Takođe, neki ih ljudi i kisele, a kuvari im najčešće mesto pronalaze u kanapeima ili u kombinaciji sa drugim mini povrćem, poput čeri paradajza.

U ovoj kompaniji naglašavaju da se pri uzgoju ne koriste pesticide ni genetsku modifikaciju, ali i da uzgoj nije jednostavan. 

Mini povrće sve popularnije zbog izgleda, ukusa i hranjivosti

Inače, reč je o vrsti biljke koja potiče iz Srednje Amerike i voli toplije krajeve, ali bez problema može da raste i u našim krajevima. Uzgaja se kao i sve ostale vrste tikvenjača, što znači uz mnogo hraniva i vode.

Iako u svojoj domovini raste kao višegodišnja biljka, na našem podnevlju je ipak bolje uzgajati je kao jednogodišnju biljku.


Tagovi

Meksički krastavac Turska Melothria scabra Erust Tarim Mini povrće Mini krastavac


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.