Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest krastavca
  • 17.08.2021. 07:30

Masovno se širi novi virus u holandskim zasadima krastavaca

Prenose ga lisne vaši pa je najbolje osigurati nultu toleranciju na ove štetočine, odnosno, postaviti mreže.

Foto: Depositphotos/Starover64 (ilustracija)
  • 149
  • 30
  • 0

U holandskim zasadima krastavaca masovno se širi virus žućenja lista krastavca - Cucurbit Aphid Borne Yellow (CABYV). Pronađen je u više zasada uzgajivača tog povrća. Ovaj izvorno mediteranski virus prenose lisne vaši koje, kako piše hortidaily, nije lako kontrolisati. 

Simptom napada su izrazito požuteli listovi na čitavoj biljci. Evod fon der Fen i Rens Smit, savetnici za povrće iz staklenika u Delfiju komentarišu kako je kod nekih proizvođača zaraženo i deset odsto biljaka što dovodi do velikih gubitaka.

"Prema izveštajima iz Nemačke, to može da dovede čak i do pedeset odsto gubitka u proizvodnji", kaže Evod. 

Prema ovim savetnicima, pojava najviše liči virusu lažne žutila repe (BPYV). Ali, čini se da se ovaj kod krastavaca širi još brže. List usled njegovog delovanja postaje krut, zakrivljen i lomljiv. 

Rešenje su jedino mreže na plastenicima? 

Osim tog povrća, podložne su mu i dinje koje su posebno nastradale pre nekoliko godina u Španiji kao i bundeve.

"To znači da usevi poput ovih, koji su takođe uobičajeni u povrtnjacima, mogu delovati i kao rezervoar za bolest", upozorava Evod na pojavu koju je, kako kaže, relativno lako otkriti, ali i mnogo teže kontrolisati.  

"Najbolje je osigurati nultu toleranciju na lisne vaši u stakleniku", kaže Evod koji rešenje vidi u mrežama na objektima.

"To se ne može učiniti preko noći, a mnogi uzgajivači još nemaju plastenike sa mrežom."

Najbolji savet je pomno praćenje useva i pojave lisnih vaši, korišćenjem lepljivih zamki. U slučaju da ih pronađu, treba delovati što je pre moguće. 

Zabranjena upotreba insekticida Plenum

Evod navodi kako je uzgajivačima otežalo i to što je tamo zabranjena upotreba insekticida Plenum. Ističe kako je kasno ako lisne uši dođu u kontakt sa sredstvom kada je virus već zarazio biljku. Iz istog razloga, prema ovom savetniku, biološka kontrola ovih štetočina nije idealna. 

Stoga bi uzgajivači zaraženu biljku trebalo odmah da unište. Najvažnije je sprečiti biljne vaši koje bolest mogu prenositi i na druge useve, čak i ako se poštuje plodored. 

Detaljna uputstva za formiranje biljke krastavca

Procenjuje se da je razdoblje inkubacije oko 10 do 14 dana. Oni koji usev zamene novim, mogu početi iznova u objektu u kom nema štetočina. Međutim, Rens je već video uzgajivača koji je, nakon što je uklonio bolesne biljke i zamenio ih novim, otkrio da je virus i dalje prisutan i tako uništava nove biljke. 


Tagovi

Virus Žućenje lista Lisne uši Plastenička proizvodnja Simptom Krastavci


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]