Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita luka
  • 15.05.2021. 16:00

Luk pogođen tripsom i plamenjačom

Vreme je povoljno uticalo na razvoj bolesti i razmnožavanje štetočina na ozimom luku. Uspešnost suzbijanja je u ranom delovanju.

Foto: PIS Srbija
  • 247
  • 29
  • 0

Usevi ozimog luka se nalaze u fazi razvoja - od različitih faza razvoja listova do lukovice narasle do 50 odsto od krajnjeg prečnika. Vizuelnim pregledima useva luka registrovano je prisustvo duvanovog tripsa (Thrips tabaci). Odrasle jedinke i larve se nalaze u pazuhu listova, prenosi Prognozno-izveštajna služba.

Na pojedinim parcelama, brojnost larvi dostiže prag štetnosti od jedne do dve larve tripsa po listu luka. Zadovoljavajući rezultati u cilju suzbijanja ovog patogena postižu se samo u početnim fazama napada, te ne treba dozvoliti njihovo prenamnoženje jer će tada i mere borbe biti otežane.

Proizvođačima se preporučuje da pregledaju useve i ukoliko se registruje brojnost od jedne do dve larve po listu luka sprovođenje hemijskih mera zaštite nekim od insekticida:

  • cijantraniliprolom 0,75 l/ha - karenca 14 dana ili
  • formetant-hidrohloridom 1 kg/ha - karenca 28 dana.

Vreme uzrokovalo plamenjaču

Padavine i registrovane temperature u prethodnom periodu, stvorile su povoljne uslove za ostvarenje infekcije luka prouzrokovačem plamenjače luka (Peronospora destructor). Nestabilno vreme sa mogućim padavinama koje se prognozira u narednom periodu može stvoriti nove povoljne uslove za ostvarenje infekcije ovim veoma značajnim patogenom luka.

Gljivične bolesti belog luka - najvažniji je plodored

Biljke iz zaraženih glavica mogu propasti već u početnim stadijumima razvoja ili zaostati u rastu, a listovi se savijaju i postaju hlorotični. Kada su vlažni uslovi, celi listovi bivaju presvučeni sivoljubičastom prevlakom sporonosnih organa. Kod sekundarne zaraze na listovima nastaju malene svetlo žute pege koje u povoljnim vremenskim uslovima postaju sve veće, a u uslovima visoke vlage su presvučene prevlakom sporonosnih organa. 

U cilju zaštite luka od ove bolesti preporučuje se primena fungicida na bazi neke od aktivnih materija:

  • mankozeb + metalaksil-M 2 kg/ha – karenca 14 dana ili
  • mankozeb-metalaksil 2,5 kg/ha – karenca 21 dan ili
  • prokamokarb-hidrohlorid + fluopikolid 1,6 l/ha - karenca sedam dana.

Prilikom upotrebe pesticida treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Bolesti luka Duvanov trips Plamenjača luka Suzbijanje patogena PIS


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]