Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 11.06.2021. 12:00

Ljubičasta boja i uvijanje lista paprike: Kako spriječiti ovu pojavu?

Ljubičasto obojeni listovi i uvijanje su posljedica reakcije biljke paprike na uvjete uzgoja. Uzroci koji dovode do ovih pojava su različiti, ali možemo djelovati preventivno i spriječiti ih..

Foto: Depositphotos/savacoco
  • 2.944
  • 186
  • 0

Paprika je Gospođa u svijetu povrća. To je toploljubiva kultura koja ima velike zahtjeve. Vrlo često se na njezinom listu mogu vidjeti promjene koje su reakcija biljke na uvjete u kojima se uzgaja. Najčešće se javljaju ljubičasta boja listova i njihovo uvijanje.

Ljubičasta boja listova

Na listovima paprike često možemo primijetiti da su postali ljubičasti. Postoji više razloga koji mogu dovesti do toga. Vremenske prilike u ovoj godini su pogodovale nastanku takvog poremećaja.

Najčešći razlog je nedostatak fosfora. Bilo da se radi o manjku tog makroelementa u zemljištu ili zbog nemogućnosti biljke da ga usvoji. Disbalans u opskrbi mineralima može dovesti do blokade fosfora u zemljištu. Ima ga dovoljno, ali nije dostupan biljkama.

Nepoštivanje plodoreda može biti jedan od uzroka. Uzastopan uzgoj jedne kulture na istom mjestu jednostrano iscrpljuje zemljište.

Vrlo često ćemo primijetiti ljubičastu boju lišća kada je temperatura zraka ispod 15°C ili kada dolazi do naglih promjena temperature. Tada paprika nije u stanju apsorbirati fosfor iz zemljišta i kada ga ima dovoljno.

Uzgoj paprike na otvorenom: Na što posebno treba paziti?

Nedostatak vlage tijekom sušnog perioda također može dovesti do smanjenog usvajanja i ove pojave.

Mjere sprječavanja

Budući da je ova pojava posljedica disbalansa u ishrani biljke, a kao što je navedeno mogu je izazvati različiti uzroci, najbolje je kada ih možemo spriječiti. Na neke možemo djelovati, a na neke ne. U plastenicima i staklenicima sa grijanjem možemo spriječiti djelovanje temperature ispod 15°C.

Optimalna vijednost se kreće od 22 do 25°C. Tijekom noći poželjno je da je ona malo niža.

Biljke treba saditi na zemljište koje je bogato hranivima, redovno ih prihranjivati tijekom perioda vegetacije. Poslije presađivanja treba ih prihraniti gnojivima bogatim fosforom. Voda za zalijevanje ne treba biti hladna.

Kako spriječiti kovrčanje lista paprike?

Još jedna česta pojava na biljkama paprike je uvijanje listova. Ovo nam je signal da nešto s njom nije u redu. Brojni su razlozi koji mogu do toga dovesti, a najčešći su: nedovoljna ishrana, napad kukaca, bolesti, neravnomjeran rast, nedovoljna osvjetljenost, neodgovarajuća temperatura zraka.

Posebno treba izdvojiti neravnomjeran rast lista. To je normalna pojava kod svih sorti i hibrida paprike. Kod nekih je više, a kod nekih je manje izražena. List nema idealan oblik, ali se ne smije uvijati. To, istina, neće utjecati na visinu prinosa, ali često izaziva zabrinutost kod hibi vrtlara. Kovrčanje uzrokuje i neravnomjeran rast. 

Temperatura zraka i osunčanost su vrlo važni faktori u rastu i razvoju paprike. Kada je temperatura niža i listovi se uviju, čim otopli, paprika izravna listove.

I nedostatak kalija u zemljištu može dovesti do ove pojave. U ekstremnim slučajevima može uzrokovati čak propadanja biljke. Dodavanjem gnojiva koja su bogata tim elementom možemo spriječiti taj problem. Dobro rješenje su ona na bazi pepela ili biljna (gnojivo od gaveza).

Uvijanje listova može biti posljedica djelovanja grinja ili lisnih ušiju. Ovi štetnici ga bodu i sisaju te se on zbog toga uvija i deformira. 


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Uzgoj paprike Ljubičasta boja lista Uvijanje lista Kovrčanje lista Nedostatak fosfora Nedostatak kalija Paprika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]