Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 13.06.2021. 10:00

Ljubičasta boja i uvijanje lista paprike: Kako sprečiti ovu pojavu?

Ljubičasto obojeni listovi i uvijanje su posledica reakcije biljke paprike na uslove uzgajanja. Uzroci koji dovode do ovih pojava su različiti, ali možemo delovati preventivno i sprečiti njihovu pojavu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 3.033
  • 70
  • 0

Paprika je "gospođa" u svetu povrća. To je toploljubiva kultura koja ima velike zahteve. Veoma često se na njenom listu mogu videti promene koje su reakcija biljke na uslove u kojima se uzgaja. Najčešće se javljaju ljubičasta boja listova i njihovo uvijanje.

Ljubičasta boja listova

Na listovima paprike veoma često možemo primetiti da su postali ljubičasti. Postoji više razloga koji mogu dovesti do toga. Vremenske prilike u ovoj godini su pogodovale nastanku takvog poremećaja.

Najčešći razlog je nedostatak fosfora. Bilo da se radi o manjku tog makroelementa u zemljištu ili zbog nemogućnosti biljke da ga usvoji. Disbalans u snabdevenosti mineralima može dovesti do blokade fosfora u zemljištu. Ima ga dovoljno, ali nije dostupan biljkama.

Nepoštovanje plodoreda može biti jedan od uzroka. Uzastopno uzgajanje jedne kulture na istom mestu jednostrano iscrpljuje zemljište.

Veoma često ćemo primetiti ljubičastu boju lišća kada je temperatura vazduha ispod 15°C ili kada dolazi do naglih promena temperature. Tada paprika nije u stanju da apsorbuje fosfor iz zemljišta i kada ga ima dovoljno.

Uzgoj paprike na otvorenom: Na šta posebno treba paziti?

Nedostatak vlage tokom sušnog perioda takođe može da dovede do smanjenog usvajanja i ove pojave.

Mere sprečavanja

Budući da je ova pojava posledica disbalansa u ishrani biljke, a kao što je navedeno mogu je izazavati različiti uzroci. Najbolje je kada ih možemo sprečiti. Na neke možemo delovati, a na neke ne. Ova godina je pravi primer kako je može izazvati niža temperatura vazduha. U plastenicima i staklenicima sa grejanjem možemo sprečiti delovanje temperature ispod 15°C.

Optimalna vrednost se kreće od 22 do 25°C. Tokom noći poželjno je da je ona malo niža.

Biljke treba saditi na zemljište koje je bogato hranivima, redovno ih prihranjivati tokom perioda vegetacije. Posle presađivanja treba ih prihraniti đubrivima bogatim fosforom. Voda za zalivanje ne treba biti hladna.

Kako sprečiti uvijanje lista paprike?

Još jedna česta pojava na biljkama paprike je uvijanje listova. Ovo nam je signal da nešto s njom nije u redu. Brojni su razlozi koji mogu do toga dovesti, a najčešći su: nedovoljna ishrana, napad insekata, oboljenja, neravnomeran rast, nedovoljna osvetljenost, neodgovarajuća temperatura vazduha.

Posebno treba izdvojiti neravnomeran rast lista. To je normalna pojava kod svih sorti i hibrida paprike. Kod nekih je više, a kod nekih je manje izražena. List nema idealan oblik, ali se ne sme uvijati. To, istina, neće uticati na visinu prinosa, ali često izaziva zabrinutost kod amaterskih baštovana. Uvijanje uzrokuje i neravnomeran rast. 

Temperatura vazduha i osunčanost su veoma važni faktori u rastu i razvoju paprike. Kada je temperatura niža i listovi se uviju, čim otopli, papika izravna listove.

I nedostatak kalijuma u zemljištu može dovesti do ove pojave. U ekstremnim slučajevima može uzrokovati čak propadanja biljke. Dodavanjem đubriva koja su bogata tim elementom možemo sprečiti taj problem. Dobro rešenje su ona na bazi pepela ili biljna (đubrivo od gaveza).

Uvijanje listova može biti posledica delovanja grinja ili lisnih vaši. Ove štetočine ga bodu i sisaju te se on zbog toga uvija i deformiše.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Uzgajanje paprike Ljubičasta boja lista Uvijanje lista Nedostatak fosfora Nedostatak kalijuma Paprika


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D