Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompirov moljac
  • 18.07.2022. 16:30

Krompirov moljac napada: Preduzmite sve raspoložive mere

S obzirom na najavljene tropske temperature koje će pogodovati kako daljem razvoju moljca, tako i brzom propadanju cime, sada je veoma važno preduzeti sve raspoložive mere kontrole krompirovog moljca.

  • 193
  • 10
  • 0

Nailazi kritičan period u zaštiti krompira od krompirovog moljca Phthorimaea operculella. Na feromonskim klopkama postavljenim u usevima krompira registruju se povećani ulovi odraslih jedinki krompirovog moljca i u narednim danima se očekuje maksimum leta leptira treće generacije, prenosi Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Usevi krompira su u različitim fazama razvoja, u zavisnosti od vremena sadnje, sortimenta, nadmorske visine i drugi. Rani sortiment se vadi dok se kod kasnijeg sortimenta razlikuju različite faze sazrevanja krtola i zućenja cime. Na višim nadmorskim visinama krompir je još uvek u dobroj kondiciji i cima je zelena.

Propadanje cime: Krompirov moljac napada - sprovedite mere kontrole

S obzirom na najavljene tropske temperature koje će pogodovati kako daljem razvoju moljca tako i brzom propadanju cime, sada je veoma važno preduzeti sve raspoložive mere kontrole krompirovog moljca a to su:

  • što pre vađenje i skladištenje krtola, odmah nakon propadanja cime. Nikako ne treba ostavljati izoran krompir na parceli tokom noći ili izvađen krompir u dvorištima jer su na taj način krtole direktno izložene napadu moljca;
  • nakon vađenja, krompir treba čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10 stepeni Celzijusa);
  • skladišta krompira trebalo bi da na svim otvorima budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca;
  • Na parcelama gde se krompir neće uskoro vaditi preporučuje se primena kombinacije insekticida na bazi aktivne materije: hloantraliliprol u količini 0,15-0,2 l/ha ili deltametrin u količini 0,3-0,5 l/ha.

Kako sačuvati lisnu masu?

Na parcelama sa kasnim sortimentom gde je još uvek potrebno sačuvati lisnu masu, predlaže se nastavak zaštite od dva najznačajnija patogena krompira, prouzrokovača plamenjače Phytophthora infestans i crne pegavosti Alternaria solani nekim od fungicida sa kraćom karencom na bazi aktivne materije:

  • mandipropamid+difenokonazol u količini 0,4-0,6 l/ha;
  • cijazofamid u količini 0,5 l/ha. 

Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva