Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krompira
  • 07.02.2023. 07:30

Krompir sa klicama brže niče - kada i kako obaviti naklijavanje?

Postoje različite tehnike naklijavanja, a najčešće su suva, mokra i kombinovana. Potrebno je obezbediti optimalne uslove.

Foto: Depositphotos/Bova
  • 935
  • 82
  • 0

Procesom naklijavanja krtola krompira ubrzavamo razvoj mladih biljaka koje su nosioci budućeg roda. Aktiviraju se biološki procesi koji podstiču razvoj klice i korenovog sistema. Cilj je da dobijemo snažne klice koje će omogućiti ranije vađenje roda. To je posebno važno kod proizvodnje mladog krompira, jer što ranije stigne, to postiže veću cenu. Naklijali niče za 15 dana, a nenaklijali tek za 30.

Obavlja se u prostorijama u kojima možemo obezbediti određene uslove. Prostor treba da bude suv, čist i dezinfikovan kako ne bi došlo do propadanja krtola. Proces započinjemo zavisno od toga gde i kada ćemo obaviti sadnju, najbolje oko 1 do 1,5 mesec ranije.

Uzmite zdrav sadni materijal

Krompir je veoma osetljiva vrsta. Brojne gljivice, virusi i bakterije izazivaju razne bolesti, a napadaju ga i brojne štetočine. Zbog toga je važno da se koriste zdrave krtole na kojima nema vidljivih simptoma bolesti, napada štetočina i oštećenja.

Do problema tokom klijanja može doći i zbog gasa etilena. Kada se poveća njegova koncentracija, razvijaju se manje, lako lomljive klice koje imaju taman vršni deo. Prilikom sadnje one lako pucaju i odvajaju se od osnove. Najviše ga izlučuju jabuke i kruške i ne smeju da budu u blizini semenskog krompira tokom naklijavanja. Ne koristite isti prostor za skladištenje vrsta koje stvaraju velike količine etilena, jer se on upija u zidove, podove, drvenu stolariju, police, ambalažu.

Naklijavanje počinjemo 1 do 1,5 mesec pre sadnje (Foto: Depositphotos/sever 180)

Osigurajte povoljne uslove

Složite ih u plitke drvene ili plastične gajbice koje slažete jednu na drugu. Između redova naslaganih gajbi treba da ostavite prostor za ventilaciju. Regulišite vlagu, temperaturu, osvetljenost i cirkulaciju vazduha.

Najbolje je uzeti krtole težine oko 55 gr, a prilikom slaganja u gajbice okrenite ih sa okcima prema gore.

Tri najčešće tehnike 

Postoje različite tehnike naklijavanja, a najčešće su suva, mokra i kombinovana.

Kod suve tehnike potrebno je obezbediti dovoljno svetlosti. U takvim uslovima krtole dobijaju zelenu obojenost, postaju otporne i formiraju se jake klice.

Mokra tehnika odnosi se na polaganje krtola u gajbe na čijem dnu su vlažna piljevina ili humus. Temperatura se kreće od 13 do 15ºC, a svetlost se svodi na minimalno. Tokom procesa se supstrat drži vlažnim. 

Kombinovana tehnika podrazumeva da se u prvih 20 dana naklijavanje odvija na svetlu, a poslednjih desetak dana stavljamo krtole u vlažnu sredinu kako bi klice dobile jako korenje.

Za koliko dana niče krompir?

Dobro razvijene klice treba da su kratke, debele, obojene u zavisnosti od sorte i maksimalne dužine do dva ili tri centimetra.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Naklijavanje krompira Sadnja krompira Nicanje krompira Krompir s klicama


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.