Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 12.09.2022. 10:00

Krompir: Da smo imali više i to bi prodali

Prinosi se kreću oko 50 vagona i sve već ima obezbeđen plasman na tržištu, rekao je Dejan Vučković iz sela Zablaće kod Čačka.

Foto: Željko Dulanović
  • 478
  • 71
  • 0

Za vredne poljoprivrednike čačanskog kraja nema odmora. Sada je na red došlo vađenje krompira, a Vučkovići iz sela Zablaće koji ovo povrće gaje na 13 hektara ovih dana imaju pune ruke posla. Otkupna cena po kilogramu je na nivou prošlogodišnje i iznosi 50 dinara, mada je sada povrtarima dosta teže jer su cene repro materijala višestruko skočile, istražuje RINA.

Obezbeđen plasman na tržištu

Ipak, kakva takva računica ipak postoji, a ono što raduje Vučkoviće jeste odlična potražnja za srpskim krompirom.

"Prinosi se kreću oko 50 vagona i sve već ima obezbeđen plasman na tržištu, a kolika je potražnja da smo imali još toliko i to bi sve prodali. Ogromna suša i nestašica na svetskom nivou diktiraju potražnju. Cena je mogla biti bolja imajući u vidu poskupljenje svega, ali je mogla biti i gora stoga se ne žalimo. Uz krompir uzgajamo i kupus, stoga se na taj način dovijamo kako bi ostvarili određenu zaradu", rekao je Dejan Vučković za ovu agenciju i dodaje da znamo svi koliko je ovaj posao neizvesan i da se "nikad ne zna kad će koja poljoprivredna kultura dočekati svojih pet minuta".

Prema poslednje izveštaju STIPS-a, cena ovog povrća kretala se od 50 do 80 dinara, dok je u veleprodaji, kao i tokom jula, mogao pazariti za 60 din/kg, a u maloprodaji po ceni od pomenutih 80 din/kg.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Prinos Cena krompira Dejan Vučković Plasman krompira


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.