Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena krastavca
  • 25.06.2015. 10:20

Krastavcima sad hrane stoku!

Ovo je još jedna potvrda da nam je neophodna saradnja na planu planiranja proizvodnje i organizovane prodaje odnosno otkupa

Foto: depositphotos.com/branex
  • 228
  • 15
  • 0

Povećana ponuda prošle sedmice oborila je cenu krastavca prvo na pet, a zatim i na dva dinara za kilogram. Brojni su povrtari ove godine povećali površine pod krastavcem nadajući se prošlogodišnjoj ceni.

Ispostavilo se da ni po ceni od dva dinara nisu našli kupca i jedino im je preostalo da sa velikim količinama povrća nahrane stoku ili čitav ovogodišnji urod bace.

Višak domaće robe

"Mnogi su Leskovački povrtari povećali sadnju krastavca, a pojedini ne tako mali proizvođači su čak pet puta povećali proizvodnju. Samo je višak domaće robe nakratko oborio cenu. Ja sam svoje proizvode uskladištio, jer imam hladnjaču, i sad je prodajem po 15 dinara za kilogram, ali tu mogućnost mnogi nisu imali", objašnjava Jovica Stojković iz Navalina.

Razlog za ovako velike probleme nastale u uzgoju krastavaca proizvođači vide u uvozu iz Makedonije, Grčke i Albanije, dok drugi pak ističu ishitrenost proizvođača. Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da je glavni razlog kritične situacije u kojoj su se našli brojni povrćari njihova slaba organizacija. Naime, da bi mogli uspeti na tržištu, moraju se udružiti.

Saradnja i organizovanje prodaje

"Oni ne mogu da isporuče dovoljne količine krastavaca u jedinstvenom pakovanju, kvalitetu i ceni, iako raspolažu tom robom. Zbog toga, trgovinski lanci i industrija, umesto da nabavljaju ovo povrće od većeg broja malih proizvođača u zemlji, uvoze krastavce ujednačenog kvaliteta i pakovanja iz susednih zemalja", poručuju iz resornog ministarstva.

Ipak, nije sve crno - belo. "Ovo je još jedna potvrda da nam je neophodna saradnja na planu planiranja proizvodnje i organizovane prodaje odnosno otkupa. O tome se govori godinama, ali se nije daleko odmaklo. Proizvodnja je stihijska i naš proizvođač ide iz krajnosti u krajnost. Ili širi zasade, a da se pita da li to može da proda ili odmah odustaje od proizvodnje", poručuje Stojković, jedan od najvećih povrtara Južne Srbije.

Foto: depositphotos.com/branex


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Jovica Stojiković Cena krastavca Uvoz Povrćarstvo Mali proizvođači


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]