Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasad
  • 20.04.2020. 16:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Kovač: Imaju sve vrste biljaka iz rasada - samo čekaju kupce

Kako objašnjavaju Martin i Vjerka Kovač veliku pažnju poklanjaju i uzgoju paprike, trenutno imaju oko 40.000 mladih biljaka tako da njihovi kupci mogu da biraju baburu, hibridnu baburu, rogu, paradajz papriku, dugu ljutu, slonovo uvo, a trenutno je spreman i rasad krastavaca, patlidžana i celera. 

Foto: Martin Kovač
  • 488
  • 13
  • 0

Vjerka Kovač je nakon zatvaranja bačkopalanačke pijace prodaju luka, salate, spanaća, rotkvica kao i rasada povrća organizovala u svom dvorištu. Zbog toga je većina proizvođača po sistemu 'prodaja sa kućnog praga', postavila tezge u svom dvorištu. Mnogi od njih postavili su i oglase i svoje proizvode nude posredstvom interneta, te na osnovu porudžbine svoju robu odnose na adrese kupaca, naravno, ukoliko nije velika udaljenost.

Rešenje za plasman jagode - tezge na ulicama?

Upravo tako je svoj posao organizovala i Vjerka. Ovih dana prodaje sezonsko povrće ali i rasad paradajza, paprike, krastavaca kao i začinskog bilja. Proizvodnjom povrća i rasada Vjerka je počela da se bavi pre oko dvadesetak godina kada je ostala bez posla. Ima veliku baštu i četiri manja plastenika, a ona i sin Martin sa poslom startuju već u januaru.

"Setvu semena započinjemo tokom januara, obzirom da nemamo grejanje u plastenicima, kontejnere držimo u jednoj posebnoj prostoriji gde je toplije, a nakon nicanja i razvoja mladih biljaka presađujemo ih u čašice i prenosimo u plastenik koji je prekriven duplom folijom. Svake godine imamo raznovrsnu proizvodnju paradajza, paprika, krastavaca, ali i začinskog bilja, žalfije, selena, bosiljka, lavande, vlašca", kaže Martin objašnjavajući da ovog proleća imaju paradajz Maraton, Big beef, Super Beef, Amaneta, Volovsko srce - crveno i roze, kako i Dunavski rubin - domaći jabučar, Optima, Nada, Šampion kao i popularni Čeri

Biljkama iz rasada potrebno navodnjavanje i zaštita

Kako objašnjavaju Martin i Vjerka veliku pažnju poklanjaju i uzgoju paprike, trenutno imaju oko 40.000 mladih biljaka tako da njihovi kupci mogu da biraju baburu, hibridnu baburu, rogu, paradajz papriku, dugu ljutu, slonovo uvo, a trenutno je spreman i rasad krastavaca, patlidžana i celera. 

Krastavac iz rasada duže rodi i daje veći prinos

"Počeli smo prodaju rasada, paradajz je potpuno spreman za sadnju na otvorenom i zaštićenom prostoru, sada je idealan za sadnju visine je oko 30 centimetara. Naravno, svim našim kupcima savetima pomažemo kako da odneguju povrće i imaju dobar rod, a pre svega mislim na navodnjavanje i zaštitu. Ukoliko su u mogućnosti najbolje je da povrće zalivaju sistemom "kap po kap" i da redovno obilaze i kontrolišu biljke, kako bi mogli blagovremeno da ih zaštite od bolesti ili insekata."

Tokom proteklih dvadesetak godina koliko proizvode i prodaju povrće stekli su poverenje brojnih kupaca.

Rasad paprike spreman za rasađivanje

"Uvek sam iz moje baste i plastenika mogla da ponudim sveže povrće, mladi crni i beli luk, spanać, blitvu, zelenu salatu, rotkvicu, peršunov list, kao i list celera, mirođiju, a kasnije paradajz i papriku. Tako je i ovih dana, samo što povrće mogu da prodam onima koji dođu u moje dvorište ili da po pozivu nekome kući odnesem ono što naruči. I preko interneta sam oglasila prodaju povrća", kaže Vjerka i dodaje da povrtarstvo nije ni malo lak posao, ulaganja su velika, uvek ima obaveza, a sin i ona su glavna radna snaga

Ono što ne proda, rasadiće u bašti

Ova vredna povrtarka se nada da će uspeti da proda povrće, cene su iste kao i prošle godine, glavica zelene salate košta 40 dinara, a toliko je veza crnog i belog luka, dok je pola kilograma spanaća 100 dinara.

"Nadam se da ću moći da prodam i rasad obzirom da imam svoje stalne kupce koji godinama u mom poslu prepoznaju kvalitet i koji znaju da kod nas imaju sve što treba za baštu i domaćinstvo."

Kako rasaditi kupus na pravi način?

Naša sagovornica ovih dana dočekuje prve kupce, a rasad koji ne uspe da proda neće propasti. Ono što ostane rasadiće u bašti, a ni plastenici neće biti prazni

"Jednu proizvodnju zameniće druga", rekli su nam na kraju naši sagovornici dodajući da će tako tokom leta i jeseni imati sezonsko povrće za prodaju koje će, nadaju se, prodavati na svojoj pijačnoj tezgi u gradu. 


Tagovi

Prodaja rasada Vjerka Kovač Martin Kovač Rasad paprike Rasad paradajz Rasad krastavaca Rasad celera Prodaja povrća


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]