Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kombinovani usevi
  • 29.03.2022. 07:30

Komšije u vrtu: Idealno je saditi biljke sa plitkim korenjem pored onih sa dubokim

Biljke mogu međusobno da se štite od insekata i bolesti, ali i da negativno deluju. Obratite pažnju na izbor vrsta koje uzgajate jedne pored drugih.

Foto: Depositphotos/5day
  • 1.210
  • 86
  • 0

Kombinovana sadnja ili sadnja dobrih biljnih komšija ima niz pogodnosti. Biljke svojim delovanjem mogu međusobno da se štite od pojave oboljenja, napada štetočina, stimulišu rast i razvoj, omogućavaju bolju snabdevenost hranivima, imaju ukusnije plodove i veći rod.

Ovakva sadnja podrazumeva bolju iskorišćenost prostora, nadzemnog i podzemnog, biljke će biti zdravije što znači manje tretmana u cilju sprečavanja pojave oboljenja i napada štetočina. Kod odabira vrsta koje ćemo zajedno uzgajati važno je da znamo kojoj porodici pripadaju, kako iskorišćavaju hraniva, koje štetočine ih napadaju i kakve se bolesti javljaju na njima. Važno je uzeti u obzir vrstu korenovog sistema i konačnu visinu stabljika. Idealna je sadnja biljaka sa plitkim korenjem pored biljaka sa dubokim, jer se one neće takmičiti za hranu.

Kod odabira vrsta koje ćemo uzgajati na istoj parceli potreban je oprez, jer se pojedine vrste ne podnose, usporavaju ili u potpunosti prekidaju rast, rod je manji, lošijeg kvaliteta.

Kombinovanje povrća

Najpoznatija kombinacija povrća "Tri sestre", koju predstavlja uzgajanje kukuruza, pasulja i tikve, došla nam je iz Severne Amerike. U ovoj kombinaciji koren pasulja ima mogućnost azotofiksacije i obogaćuje zemljište azotom, penje se uz kukuruz koji mu daje potporu i tikvama hlad. Veliki listovi tikve prekrivaju površinu zemljišta sprečavajući rast korova i isušivanje tla. Maksimizuje se potencijal rasta sve tri kulture.

Tri sestre (Foto: Bigstockphoto/RJ Jones)

Postoje različite kombinacije koje oponašaju ovu kombinaciju. Tako se krastavac uzgaja pored kukuruza koji mu služi kao potpora. Istu ulogu ima i suncokret. Pored kukuruza mogu da se uzgajaju dinje koje će imati istu ulogu kao tikve.

Kod uzgoja drugog bilja pored kukuruza treba da imamo na umu da ih je potrebno sejati ili saditi tek kada on nikne i ojača, u suprotnom se može desiti da ga biljke prekriju listovima i on neće napredovati. Zbog toga se pasulj, mahunarke ili krastavac seju i sade i do mesec dana posle njega (imaju i različite zahteve prema zagrejanosti zemljišta kada je u pitanju klijanje i nicanje).

Na istom delu možemo saditi mahunarke (pasulj) i korenaste vrste kao što su šargarepa, repa ili cvekla. Mahunarke će štiti usev krompira od insekata.

Spanać i rotkvice štite jedno drugo od insekata, smanjuju zakorovljenost i isparavanje vode iz zemlje.

U usevu kupusa paradajz će imati ulogu zaštitnika od insekata, dok će amarant imati istu ulogu pored slatke paprike.

Špargle se razvijaju i beru u rano proleće, a na krajevima se kasnije može posaditi paradajz.

Beli luk je nezamenjiv pored jagode, jer će je štiti od štetočina i pojave trulenja.

Šargarepa će zaštititi lukove od lukove muve, a oni nju od šargarepine muve.

Lekovite biljke i cveće kao dobre biljne komšije

Sadnja lekovitog bilja i cveća pored povrtnih vrsta pomoći će u smanjenju brojnosti štetočina. Najpoznatija kombinacija su ruže i beli luk. U ovom slučaju beli luk štiti ružu od pojave oboljenja i napada štetočina.

Ruže i vinova loza je izuzetno efikasna kombinacija. Sadnjom sorti ruža koje su osetljive na bolesti na početku redova vinove loze one su bile pokazatelj pojave oboljenja i govorile da je pravi trenutak za tretiranje vinograda.

Paprici će odgovarati biljke koje osiguravaju manje isparavanja iz zemlje, jer ona ne podnosi sušu, odnosno one koje imaju gust vegetacioni pokrivač kao što su mažuran, niski bosiljak, origano.

Bosiljak je nezamenjiv pratilac paradajza. Oni imaju iste zahteve, vole osunčana mesta i višu temperaturu. Osim zaštite on će poboljšati ukus plodova paradajza, ali i ukus zelene salate. Svojim mirisom tera lisne vaši.

Ljubičasti bosiljak je i vrlo dekorativan (Foto: Biljana Nenković)

Neven i kadifice svojim mirisom teraju zemljišne nematode i druge štetočine. Kada pored dinje posejemo neven, on će ih štititi od nematoda. Odličan je komšija za većinu povrtnih useva: paradajz, papriku, krastavce, tikve, kupus, brokuli.

Kadifica štiti kupus, krompir, paradajz - kako je uzgajati i koristiti?

Ako posadimo dragoljub po obodu parcele ili gredice on će štititi tikvice i krastavce.

Lobularija štiti krompir od insekata, dok će niže sorte cinije zaštititi kupus.

Borač privlači oprašivače čaki kada je vreme hladnije i pada slaba kiša. Posađen pored jagode ili paradajza poboljšava ukus plodova.

Matičnjak, menta, žalfija, ruzmarin i slične vrste će doneti mnogo dobrobiti u baštu i zaštititi glavne useve, a njihovo dobro dejstvo će se pokazati u voćnjaku.

Šta treba izbegavati?

Neke kombinacije biljaka nisu poželjne. Tako krastavce nikada ne treba uzgajati pored vrsta koje traže dosta vode, jer su i sami krastavci njeni veliki potrošači.

Većina biljaka ne podnosi komorač koji na njih deluje izuzetno negativno, a posebno je vidljivo njegovo štetno delovanje kada se nađe pored paradajza.

Patlidžan ne podnosi vrste iz porodice tikvenjača. Ako ga posejemo pored tikvica, tikvi, krastavca ili dinje usporava rast ili u potpunosti prestaje da raste i da se razvija. Najmanje je osetljiv na krastavce, a najviše na dinje.

Mahunarke negativno deluju na beli luk i praziluk.

Suncokret ne treba posejati blizu krompira, jer će njegov snažan koren da "otme" hraniva i vodu. Krtole će biti sitne.

Pored krompira ne sadite paradajz i patlidžan. Sve tri vrste pripadaju istoj porodici, boluju od istih bolesti, napadaju ih iste štetočine. Kada su u blizini, skoro je nemoguće sačuvati ove useve od krompirove zlatice.


Tagovi

Loši susjedi Kombinovanje biljaka Zaštita bilja Kombinovani usevi Dobre komšije Komšije u bašti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.