Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritekstil
  • 06.10.2022. 07:30

Koje biljke zaštititi agrotekstilom od niskih temperatura i mraza?

Materijali koji su lagani i ne oštećuju biljke, umanjuju kolebanje temperature, a propuštaju vodu, svetlost i štite od delovanja vetra.

Foto: Depositphotos/potatushkina.gmail.com
  • 347
  • 15
  • 0

Biljne vrste koje uzgajamo na otvorenom ili u plastenicima su izložene delovanju niskih temperatura, a kako bi mogli u što dužem vremenskom periodu koristiti ili sačuvati tokom zime, neophodno je da ga zaštitimo.

Najčešće se u tu svrhu koristi agrotekstil. Njegova prednost je što se radi o laganom materijalu koji ne opterećuje i ne oštećuje biljke, propušta vodu, svetlost i omogućava cirkulaciju vazduha. Biljke koje prekrijemo nastavljaju da rastu i razvijaju se.

Najčešće štitimo grmove ruža, voća i četinara, vinovu lozu, ukrasno bilje. Od povrća najčešće prekrivamo spanać, mladi luk, praziluk i zelenu salatu, ali i druge kulture poput rotkvice, matovilca, rukole, peršuna lišćara i kupusnjače.

Manje temperaturno kolebanje

Izrađuju se od polipropilenskih vlakana, a imaju različite namene. U zimskom periodu najčešće se koristi zimski beli agrotekstil, koji štiti od mraza i hladnog vetra i ne dopušta kolebanje temperature u zoni pokrivenih biljaka.

(Foto: Depositphotos/ilixe48)

Njegova debljina je 50 g/m². Temperatura ispod njega je za 5ºC veća od okoline. Zemlja ispod agrotekstila se sporije zagreva tokom dana, ali i sporije hladi u noćnim satima. Manje je temperaturno kolebanje, a biljka ima mogućnost da se prilagodi promenama. Zalivanje, ako je potrebno, može da se obavlja i preko pokrova.

Laka primena

Postavljanje je jednostavno i može se obaviti prekrivanjem ili zamotavanjem. Niske biljke se prekrivaju. Prednosti je što agrotekstilom možemo direktno da prekrijemo biljke poput zelene salate ili spanaća. Najvažnije je da se ivice dobro pričvrste nagrtanjem zemlje, postavljanjem namenskih klinova, debljih grana ili nekog drugog materijala. Ne sme biti prezategnut. Postavlja se na visinu koja biljkama omogućuje nesmetan rast.

Postiže odlične rezultate u proizvodnji kupusnjača, zelene salate, matovilca, rukole, spanaća, ali i boba, mladog luka, blitve, endivije.

Kada se štite grmovi ruža, četinara, lekovitog ili ukrasnog bilja celi grm se omota i dobro se ušuška, a zatim uveže kanapom ili vezivom kako bi sprečili prodiranje vetra.

Danas se u prodaji mogu naći i specijalne navlake za grmove koje jednostavno navučemo preko.


Tagovi

Agrotekstil Zaštita povrća Niske temperature Mraz


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃