Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje paradajza
  • 26.04.2018. 18:00

Ko su dobre, a ko loše komšije paradajzu?

Uzgajanje združenih useva ima niz prednosti, a biljke se međusobno štite od pojave bolesti i napada štetočina.

Foto: Pixabay/priya
  • 8.250
  • 316
  • 0

Paradajz je povrtarska kultura koja se uzgaja u skoro svakoj bašti, a mnoštvo sorti čeri paradajza i sorti malih dimenzija biljaka omogućili su paradajzu da zavlada terasama i balkonima. Da bi nas biljke paradajza obradovale zdravim i ukusnim plodovima osim đubrenja i zaštitnih tretiranja potrebno je obratiti pažnju i na bilje koje raste u neposrednoj blizini paradajza.

Izaberi dobrog komšiju

Izbor biljaka koje će rasti i razvijati se u neposrednoj blizini paradajza može imati veliki uticaj na zdravlje biljaka, povećanje prinosa, kvalitet i ukus plodova. Sve biljke izlučuju materije koje mogu da deluju na biljke koje rastu u njenom okruženju. Taj uticaj može biti pozitivan, ali i štetan.

Da bismo na pravi način iskoristili pozitivno delovanje biljaka, potrebno je znati koje biljne vrste su idealne za sadnju pored paradajza. Ove biljke imaju niz delovanja:

  • povećavaju imunitete bijaka paradajza,
  • povećavaju prinos,
  • smanjuju pojavu oboljenja,
  • svojim mirisom i drugim materijama odbijaju štetočine,
  • privlače korisne insekte,
  • poboljšavaju ukus plodova i slično.

Združene useve je moguće imati u organskim baštama. Kod izbora obratiti pažnju na visinu odabranih biljaka, prostor koji zauzimaju, potrebu za svetlošću, pripadnost biljnim porodicama, potrebu za vodom i hranivima.

Od povrtarskih kultura paradajzu odgovaraju: šargarepa, celer, peršun, rotkvice, repe, rotkva, zelena salata, spanać, kelj, kupus, keleraba, kukuruz, lukovi, niske mahune.

Beli luk i rotkvice štite paradajz od crvene grinje, dok crveni luk štiti paradajz od pojave bolesti. Beli luk štiti i od pojave plamenjače. Ne treba zaboraviti ni luk vlašac, koji odgovara paradajzu. Kukuruz će paradajz zaštititi od udara vetra, ali treba biti obazriv, pošto kukuruz oduzima hraniva biljkama paradajza. Zbog toga kukuruz treba uzgajati na odgovarajućoj udaljenosti. Takođe, kukuruz i paradajz imaju zajedničku štetočinu i u područjima gde je jak napad, treba izbegavati sadnju paradajza i kukuruza u neposrednoj blizini.

Kako se boriti protiv plamenjače paradajza?

Zelena salata i spanać su dobri, jer ih rano beremo i ostaje slobodan prostor za nesmetan razvoj rasada paradajza.

Kupus, kelj, celer i paradajz su odlični kada su posađeni na istoj gredici, jer se međusobno štite od napada štetočina. Međutim, neke sorte paradajza ne podnose kupus i na to treba obratiti pažnju.

Začinsko, lekovito bilje i cveće takođe je dobro uzgajati pored paradajza. Bosiljak, menta, neven, kadifica, dragoljub, žalfija su najbolji izbor ukoliko ih posadimo pored paradajza. Ove biljne vrste teraju štetočine, poboljšavaju ukus plodova, poboljšavaju imunitet biljke.

Začinsko bilje i povrće - dobre komšije u bašti

Borač je vrsta koja, kada se posadi pored paradajza, izuzetno poboljšava ukus plodova paradajza. Kopriva poboljšava zdravstveno stanje biljaka paradajza.

Paradajz je dobar komšija špargli i ruži, jer svojim mirisom odbija štetočine.

Loše komšije

Kao što postoje dobre biljne vrste kada je u pitanju uzgajanje paradajza, tako postoje i biljne vrste koje treba izbegavati.

Krompir i patlidžan pripadaju istoj porodici kao i paradajz.  Imaju iste bolesti i napadaju ih iste štetočine, zbog toga ih treba izbegavati kao preduseve i biljke koje se uzgajaju u neposrednoj blizini paradajza. Paprika i paradajz su kombinacija koju treba izbegavati, a ne treba ga  uzgajati ni u blizini oraha. Komorač usporava rast rasada paradajza.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paradajz Uzgoj paradajza Dobre kompije Loše komšije Paprika Začinsko bilje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.