Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egzotično povrće
  • 12.02.2022. 15:00

Kjukamelon - lako se uzgaja, a ima zahteve kao krastavac

Plodovi imaju okus koji je kombinacija krastavca i limete. Zašto njime ne bi upotpunili svoju ponudu povrća?

Foto: Depositphotos/ChWeiss
  • 470
  • 49
  • 0

Plodovi mini meksičkog krastavca ili kjukamelona (Melothria scabra) izgledaju poput malih lubenica. Pripada porodici Cucurbitaceae. Vodi poreklo iz Centralne Amerike i Meksika. To je tropska, višegodišnja vrsta, ali je kod nas jednogodišnja. Lako se uzgaja, a ima zahteve kao i krastavac. Ako se bavite uzgojem i prodajom povrća, njime možete upotpuniti svoju ponudu. 

Plodovi mogu da se jedu sveži, u salatama, salsama, dodaju koktelima, da se termički obrađuju i kisele. Bogati su vitaminima i antioksidansima, a po ukusu podsećaju na kombinaciju krastavca i limete. Konzumiraju se dok su zeleni, kao i krastavci. Zreli plodovi nisu za jelo.

Glavna vreža dostiže dužinu do 2,5 m. Samooplodna je vrsta, na istoj biljci se formiraju ženski i muški cvetovi. Ženski se pojavljuju malo ranije u odnosu na muške. Oprašivanje se obavlja pomoću oprašivača i vetra. Plodovi se formiraju od jula do kraja septembra. U frižideru se čuvaju nekoliko dana.

Setva i nega

Setva ovog povrća može da se obavlja direktno ili se uzgajaju presadnice. Agrotehnika je kao kod krastavca.

Krastavac iz rasada duže rodi i daje veći prinos

Najsigurniji način uzgajanja je iz rasada. Setva se obavlja u kontejnere ili posude za krastavac, a koristi se isti supstrat. Obavite je četiri sedmice pre sadnje na stalno mesto. Dubina setve je jedan centimetar. Prilikom setve okrenite semenku tupim krajem prema dole. U plastenicima koji se greju i gde je temperatura između 22 i 24ºC niče za 10 do 14 dana. Biljke počinju da plodonose 65 do 75 dana posle presađivanja.

Osetljiv je na mraz i nisku temperaturu. Ako ga sejete na otvorenom, najbolje je da sačekate da prođe opasnost od mraza. Odaberite osunčano mesto. Za dobar rast i razvoj neophodno je da bude najmanje šest sati izložen suncu. Može da toleriše blagu senu u poslepodnevnim satima, naročito u sušnim letima.

Zemljište treba biti dobro drenirano, blago kiselo. Pogoduje mu kada je bogato organskim materijama. Ako to nije slučaj, pre setve, odnosno sadnje rasada, dodajte kompost.

Pustite ga da se penje

Razmak između biljka je 30 do 40 cm. Ne zauzima prostor kao drugi pripadnici ove porodice. Za njihov uzgoj je dobro da se penju uz armaturu poput krastavca. Njihove nežne vreže su osetljive na kontakt sa zemljom i brzo počinju da trule, posebno kada je kišna godina ili kada se kvase prilikom zalivanja.

Podignite ga od zemlje (Foto: Depositphotos/ChWeiss)

Kako bi sprečili rast korova, održavali vlažnost zemljišta i ujednačenu temperaturu možemo malčirati okolo biljaka. Malč nam pomaže da ne oštetimo koren, jer je veoma plitak.

Tokom vegetacije potrebno ga je zalivati. Ali, ne podnosi previše vlage u zoni korena. U toku vegetacije se obavlja prihrana i rezidba. Glavna vreža se skraćuje kada dostigne do 2,40 cm, a bočni ogranci se skraćuju, odnosno pinciraju se vrhovi, kada dostignu dužini do 40 cm. To će podstaknuti razgranavanje, biće više cvetova i na kraju plodova.

Od štetočina česte su lisne vaši, a pepelnica od bolesti.

Obezbedite sopstveno seme

Kako bi imali vlastito seme ostavite nekoliko plodova na biljci da dozru. Zreli plodovi se uberu, presečete ih na pola i izvadite pulpu sa semenkama. Isperite seme od pulpe i ostavite jedan do dva dana potopljene u vodi. Sve isplivale semenke bacite, jer su šture, neće klijati. Preostalo seme isperite, stavite u tankom sloju da se osuši. Seme sa starošću gubi klijavost. Čuvajte ga u papirnatim vrećicama, na suvom i tamnom mestu.

Pošto se radi o tropskoj višegodišnjoj biljci možemo ih čuvati preko zime i na proleće izneti napolje. Pre pojave mraza i hladnih dana tokom jeseni kjukamelon je potrebno uneti u prostor koji će mu obezbediti optimalne uslove, da je toplo. Redovno ga zalivajte.


Tagovi

Kjukamelon Mini meksički krastavac Egzotično povrće Uzgoj Ukus Setva Kako


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.