Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kalete
  • 23.04.2022. 18:00

Kalete - novo povrće ukusa boljeg od brokolija i kelja

Bogat je izvor hranjivih materija, posebno vitaminom K, vitaminom C, folata, vlakana, karotenoida, antioksidantima. Najslađe su nakon mraza.

Foto: Depositphotos/brebca
  • 141
  • 8
  • 0

Kalete je novo povrće koje je stvorila britanska semenska kompanija "Tozer Seed". Kreirano je tradicionalnim metodama ukrštanja i predstavlja mešavinu između kovrdžavog kelja i brokolija. Pošto obe roditeljske vrste pripadaju porodici kupusnjača, to je bilo lako moguće. Razvijano je 15 godina i naziv je registrovan.

Pažljivim odabirom stvorena je biljka koja ima centralnu debelu stabljiku, visoku do 90 cm, na kojoj se umesto glavica brokolija nalaze male biljke kelja - kalete. Najbolji ukus imaju posle delovanja mraza.

Bogat je izvor hranjivih materija, posebno vitaminom K, vitaminom C, folata, vlakana, karotenoida, antioksidantima. Njihov ukus je bolji od brokolija ili kelja. Slađe su, s ukusom orašastih plodova. Mogu da se koriste u sirovom stanju ili pripremljene na različite načine.

Zahtevi uzgajanja

Kalete su jesenji i zimski usev. Prodaju se od novembra do aprila.

Setva se obavlja rano u proleće. Biljke su rodne. Uzgajaju se iz direktne setve ili iz rasada u zavisnosti od klimatskih uslova. Setva na otvorenom se obavlja četiri do šest nedelja pre termina poslednjeg mraza. Seje se na dubinu od šest milimetara. Klija za sedam do deset dana pri temperaturi iznad 10ºC uz optimalnu vlažnost. Ako ih uzgajate iz rasada, sade se na stalno mesto kada imaju šest do osam listova i to na udaljenost od 50 do 60 cm.

Kako zaštititi kupusnjače prirodnim sredstvima?

Za uzgajanje je najpodesnija propusna zemlja sa pH reakcijom od 6,5 do 7,5. Imaju spor razvoj i potrebno ih je redovno prihranjivati i zalivati.

Dostupne su tri sorte

Kalete su za sada dostupne u tri sorte. Jesenja zvezda se odlikuje kratkim periodom vegetacije od 110 dana i odličnom otpornošću na mraz. Dozreva od oktobra. Odlikuje se snažnim rastom i visokim prinosom. Berba se može obavljati od juna do novembra.

Božićna ruža ima vegetaciju od 125 dana, a Visibaba (Snowdrop) od 140 dana. Visibaba je veoma otporan hibrid. Nešto je niži od ostalih, ali je dobro odoleva udarima vetra. 


Povezana biljna vrsta

Kelj

Kelj

Sinonim: - | Engleski naziv: Savoy cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea var. sabauda

Kelj je dvogodišnja biljka iz porodice krstašica (Brassicaceae). Izdržljiviji je od kupusa i bolje podnosi visoke temperature i sušu, baš kao niske temperature i mraz. Zbog toga... Više [+]

Brokoli

Brokoli

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokoli pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih belančevina, 4-6 g ugljenih hidrata. Ima visok sadržaj karotena pa joj zbog... Više [+]

Tagovi

Kalete Kalette Novo povrće Kelj Sadnja Uzgoj kaleta Brokoli Setva


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]