Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrćarstvo
  • 14.02.2017. 17:00

Kalemljenje krastavca na tikvu

Krastavac ima slabo razvijen i osetljiv koren. Kalemljenjem krastavca na tikvu dobijamo biljku koja je otpornija, ranije stupa u rod i daje veći prinos.

Foto: byrev / Pixabay
  • 5.612
  • 602
  • 0

U gajenju krastavca mnogi uzgajivači susreli su se sa ograničavajućim faktorima koji deluju na prinos. Krastavac ima koren koji je osetljiv i slabo razvijen i koji je važan faktor u postizanju visokog prinosa. Ovakav koren je veoma često podložan raznim oboljenjima (truljenju), osetljiv je na niske temperature i visoke vrednosti zemljišnog rastvora. Kako bi se izbegle mane korena, proizvođači kaleme krastavac na tikvu kao podlogu. Najčešće se kao podloga koriste smokvolisna tikva Cucurbita ficifolia i lagenarija.

Šta je potrebno za kalemljenje?

Kalemljenjem se iskorištava pozitivan uticaj korena tikve. On je snažniji, bolje razvijen, bolje podnosi niske temperature, bolje podnosi visoke vrednosti zemljišnog rastvora, prodire dublje u tlo, bolje usvaja vodu i hranjive materije.

Da bi uspešno uradili kalemljenje potrebno je obezbediti: adekvatno razvijene mlade biljke krastavca i tikve, tanko sečivo za rezanje, materijal ili štipaljke za vezanje, štapić ili čačkalicu, plastičnu bocu ili adekvatan prostor, sredstvo za dezinfekciju.

Glavni alat za kalemljenje je žilet ili skalpel sa tanjim sečivom. Ono bi trebalo da je tanko i oštro kako ne bi došlo do gnječenja nežnog tkiva mladih biljaka. Alat je pre upotrebe potrebno dezinfikovati kalijum permanganatom, plamenom sveće, alkoholom.

Kako se izvodi kalemljenje?

Kalemljenje može da se izvodi na tri načina:

  1. kalemljenje na procep,
  2. kalemljenje spajanjem i
  3. kalemljenje pod uglom od 30º do 45º.

Za kalemljene je potrebno imati dobro razvijene mlade biljke krastavca i tikve. Krastavac se sadi četiri do sedam dana pre tikve, na šta utiče sorta krastavca.

Biljke mogu da se gaje u pojedinačnim saksijama ili da se u jednoj saksiji gaje dvije biljke. To je pogodno za kalemljenje spajanjem. Kod kalemljenja pod uglom podloga (tikva) i plemka (krastavac) trebalo bi da imaju stabla idte debljine. Ukoliko se biljčice razlikuju u debljini stabalceta bolje je kalemljenje izvršiti spajanjem ili kalemljenjem na procep.

Pravi trenutak za izvođenje kalemljenja je kada se pojavi prvi pravi list.

Kalemljenje na procep

Kod ovog načina kalemljenja sa tikve se odstranjuje prvi pravi list i tačka rasta, dok se ostavljaju kotiledoni listići. Čačkalicom ili dobro zašiljenim štapićem na mestu uklanjanja lista i tačke rasta napravi se rupa dubine do 2 cm (u tkivu podloge, između dva kotiledona listića) u koju se ubacuje pripremljena plemka krastavca. Mladoj biljčici krastavca se odreže koren, a stabaoce sa kotiledonim listićima, prvim pravim listom i tačkom rasta se zašilji i ubacuje u rupicu koju smo načinili čačkalicom. Spojno mesto je potrebno učvrstiti namenskom štipaljkom ili zavezati folijom.

Kalemljenje spajanjem

Kod ovog kalemljena na istoj visini stabla krastavca i tikve pravi se kosi rez do trećine ili polovine debljine stabla. Dužina jezičaka treba da je ista. Najlakše je tamnim flomasterom označiti početak i kraj reza na obe biljke kako bi jezičci odgovarali dužinom. Rez na tikvi se pravi odozgo prema dole, a rez na krastavcu odozdo prema gore. Dobijaju se jezičci koji se uklapaju. Postupak je sličan engleskom spoju, koji se koristi u kalemljenju voćaka, s tim što se nakon srastanja tikva uklanja iznad mesta spoja (kotiledoni listovi i prvi pravi list tikve), a biljci krastavca se uklanja deo stabla sa korenom ispod mesta spajanja.

Kalemljenje pod uglom

Stabla se režu pod uglom od 30º do 45º. Na tikvu, kojoj je kosim rezom odstanjen vrh sa listovima, kalemi se deo stabla krastavca sa listovima, koji je kosim rezom odvojen od dela stabla sa korenom.

Šta nakon kalemljenja?

Nakon kalemljenja za dobro srastanje je potrebna povišena vlažnost, zato se kalemljene biljke drže ispod plastičnih flaša, ako se kalemljenje radi u kućnim uslovima. Mogu se držati i u posebnim prostorima sa optimalnim uslovima. Biljka se drži oko 10 dana tokom kojih dolazi do srastanja podloge i plemke. Nakon toga se plastična flaša uklanja.

Foto: byrev / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃