Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusnjača
  • 18.04.2022. 07:30

Kako zaštititi kupusnjače prirodnim sredstvima?

Kupus je mnogo ukusniji kada se primenjuju prirodna đubriva i sredstva za zaštitu od insekata.

Foto: Depositphotos/chaos_08.bk.ru
  • 3.846
  • 90
  • 0

Kupusnjače, a posebno kupus, se uzgajaju u mnogim baštama i na velikim površinama. To su vrste koje za svoj rast i razvoj traže dosta hraniva i vode, a napadaju ih brojne štetočine.

Velika je razlika u ukusu kupusa koji nije tretiran hemijskim sredstvima i onog koji jeste.

Pepeo i kvasac kao prihrana i đubrivo

Njemu će veoma odgovarati primena pepela za prihranu. Prilikom sadnje se može dodati jedna šaka u svaku sadnu rupu i izmeša sa zemljom. Pepeo ne sme da dođe u direktan kontakt sa korenom. Ako ćemo ga posuti po površini, biće dovoljno jedna do dve šolje po 1m². Količina zavisi od kvaliteta i kiselosti zemljišta. Pepeo je alkalan i primenjuje se manja količina što je kiselost manja. Može se koristiti i za posipanje, kao i soda bikarbona, kako bi zaštitili biljke od napada buhača i drugih štetočina.

Pepeo je odličan za baštu - kako ga pravilno koristiti?

Đubrivo od kvasca se priprema tako što 12 gr suvog kvasca i 100 gr šećera stavimo u posudu zapremine 3l, prelijemo toplom vodom i promeša. Smesa se ostavi da fermentiše nedelju dana. Posle završenog procesa na 250 ml fermetisanonog kvasca dodaje se 10l vode i koristi za zalivanje zemlje gde je posađen kupus.

Prirodni insekticidi

Insekticid od maslačka

Za pripremu ovog insekticida biće vam potrebno 500 gr svežih listova i korena maslačka koje je potrebno samleti u mašini za meso ili usitniti. Samlevenu mešavinu prelijemo sa 10l vode i dobro izmešamo. Proceđenoj tečnosti se dodaje jedna kašika tečnog eko sapuna i spremno je za primenu. Koristi se za razne bube i muve koje napadaju kupus.

Kupus napadaju brojne štetočine (Foto: Depositphotos/maxsol7)

Insekticid od belog luka i paradajza

Za primenu efikasnog insekticida treba će nam jedna šolja belog luka i jedna šolja zaperaka paradajza koje sameljemo i prelijemo sa 10l vode. Sve dobro promešamo, procedimo i dodamo jednu kašiku tečnog eko sapuna pre primene. Koristi se protiv gusenica i drugih štetnih insekata.

Od paradajza i belog luka možemo pripremati i zasebna sredstva, a beli luk se može saditi pored kupusa kao zaštita od buvača samo će glavice biti sitnije.

Komšije u vrtu: Idealno je saditi biljke sa plitkim korenjem pored onih sa dubokim

Insekticid od krompira

U 10l vode potopi se 4kg vrhova biljke krompira i kuva 15 minuta. Kada se ohladi i procedi, potrebno je razrediti sa vodom u odnosu 1:1.

Insekticid od kamilice

U 10l vode se potopi 1kg listova i cvetova i ostavi sledećih 12h. Dobijeni rastvor se procedi, razredi sa vodom u odnosu 1:3. Na svakih 10l sredstva potrebno je dodati 40g sitno narendanog sapuna, dobro promešati da se rastvori i spremno je za upotrebu. Upotrebljava se protiv lisnih vaši i gusenica.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pupoljak nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvetno stablo... Više [+]

Tagovi

Kupus Kupusnjače Eko sredstva Zaštita kupusa Prirodni insekticidi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.