Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 18.02.2020. 12:00

Kako uzgajiti papriku u saksiji?

Ovo plodnosno povrće traži mnogo sunca i zbog toga birajte osunčana mesta. Najbolje je odabrati južne položaje. Biljci je potrebno najmanje pet sati direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Što je bolja osunčanost i biljke će bolje rasti i imati kvalitetniji rod.

Foto: Pixabay/JillWellington
  • 13.756
  • 57
  • 0

Paprika nosi naziv kraljica povrća i u svakoj bašti možemo pronaći neku njenu sortu. Ukoliko nemamo vrt, to nije prepreka za uzgajanje. Čak i na najmanjem balkonu ili prozorskoj dasci, možemo pronaći mesto za saksiju sa biljkom paprike. Na ovaj način uzgoja, najčešće se odlučuju uzgajivači čili papričica.

Sunce i voda - najvažniji za papriku

Gajenje ovog povrća u saksijama je zabavno, korisno i jednostavno. Osim toga, njene biljke izgledaju veoma atraktivno, posebno kada se formiraju plodovi. Razne sorte, čili i one ukrasne, pogodne su za ovakav vid gajenja, ali se mogu uzgajati i sve ostale. Princip je isti.

Dva su osnovna uslova koja moramo ispuniti kod gajenja u saksiji: osvetljenost i vlažnost supstrata. I drugi faktori su važni, ali ovi su najbitniji. Podrazumeva se da smo saksiju napunili kvalitetnim supstratom i da je ona na toplom. Odaberite namenski supstrat za povrće jer obična baštenska zemlja se u saksiji zbija i tokom vremena dolazi do propadanja korena. Paprike gajene na ovakav način đubre se kompostnim čajem, organskim đubrivima u obliku štapića koji sporo otpuštaju hraniva.

Proizvodnja paprike u plasteniku - od semena do ploda

Ovo plodnosno povrće traži mnogo sunca i zbog toga birajte osunčana mesta. Najbolje je odabrati južne položaje. Biljci je potrebno najmanje pet sati direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti. Što je bolja osunčanost i biljke će bolje rasti i imati kvalitetniji rod.

Snabdevenost vodom je veoma važna jer je paprika veliki potrošač vode. Koren biljke se nalazi u saksiji i ne može da crpi vodu iz okoline. Biljka je u potpunosti zavisna od količine vode koju dodajemo u saksiju i potrebno je često zalivanje. Učestalost zalivanja zavisi od temperature. Kod temperature iznad 18°C, dovoljno je zalivati jednom u sedam dana. Kada su one iznad 27°C, potrebno je zalivanje dva puta sedmično.

Temperaturni zahtevi su isti kao i kod uzgoja na otvorenom ili u plasteniku. Paprika je toploljubiva i temperatura ispod 15°C izaziva kod nje stres. Takođe, saksija ne sme biti na mestu izloženom promaji.

Obratiti pažnju na oprašivanje

Što je bolje oprašivanje to je više plodova. Paprika je vrsta koja se samooprašuje i teoretski joj ne trebaju drugi oprašivači. Međutim, zametanje plodova je bolje kada ovaj proces obavljaju pčele. Zbog te osobine, saksije sa biljkama je najbolje postaviti na otvorenoj terasi ili balkonu. Ukoliko se one nalaze u unutrašnjem prostoru, dobro je povremeno obaviti oprašivanje pomoću kista sa nežnim dlačicama.

Dovoljno je kistom preći preko prašnika i tučka svakog cveta koji se otvori. Postupak se ponavlja tokom perioda cvetanja. Drugi način je da za vreme ove faze, blago protresemo biljku paprike.


Tagovi

Uzgoj paprike Kraljica povrća Samooprašivanje Faza cvetanja Toploljubiva vrsta Snabdevenost vodom Vlažnost supstrata


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.