Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje rasada
  • 18.01.2023. 07:30

Kako ubrzati klijanje i nicanje semena? Evo 5 prirodnih načina

Mnogo je prirodnih sredstava koja mogu pomoći da seme brže proklija i da bolje rastu mlade biljke.

Foto: Depositphotos/pintaal@mail.ru
  • 2.092
  • 95
  • 0

Kako bi ubrzali klijanje i nicanje semena povrća, cveća, začinskog i lekovitog bilja i drugih biljnih vrsta, možemo ga potopiti u različite rastvore. Oni će na površini semenki formirati film materija koje im pomažu da se aktiviraju.

Time se povećava energija klijanja, poboljšava snabdevanje hranivima i metabolizam mladih biljaka. Najviše se primenjuje na semenu manjih dimenzija, kao što je: kupus, šargarepa, peršun, paradajz, luk i druge vrste. Može da se odradi posle dezinfekcije ili se koriste sredstva koja istovremeno obavljaju dezinfekciju i formiraju hranjivi i zaštitni sloj.

Prirodni aktivirajući rastvori

Mnogo je prirodnih sredstava koje možemo iskoristiti.

  1. Med je lako dostupan. Potrebna je jedna kašičica meda koja se razmuti u jednoj čaši mlake vode. U ovoj tečnosti semenke se potope najmanje 12 do najviše 24 sata.
  2. Jeftino sredstvo se dobija od krompira. Može da se pripremi na dva načina. Prvi je da se nekoliko krtola, koje smo isekli na manje komade, zamrzne u zamrzivaču, a kada ih odmrznemo iscedimo sok. Drugi način je da se krompir narenda na sitno, stavi u gazu i iscedimo sok. Seme se u njemu drži od šest do osam sati, a tvrđa semena i do 12 h.
  3. Od aloje vere se uzme nekoliko listova koje ostavimo na tamno i hladno mesto sledeće dve sedmice. Iz njih se rukom istisne sok, u staklenu posudu, i razblaži se vodom u odnosu 1:1. Seme se potopi na 24 h. Osim što će formirati hranjivi film na površini, sok pruža antibakterijsku zaštitu.
  4. Pepeo od drveta deluje kao dezinfikciono sredstvo, ali je i odličan biostimulans. U litar vode stave se dve kašike pepela, dobro izmeša i ostavi 48 h uz povremeno mešanje. Posle se procedi, a seme se potapa na tri do šest sati.
  5. Rastvor na bazi osušenih gljiva se osim za aktiviranje semena koristi i za prihranu paradajza, krastavca, bobičastog voća i drugih uzgajanih vrsta. Ima čitav niz pozitivnih osobina, a priprema je jednostavna. Potrebno je 100 gr gljiva preliti sa litrom vrele vode i ostavi se sledeća 24 sata. Zatim se ohlađen rastvor procedi i u njega se na šest sati potapaju semenke.

Tagovi

Hranjivi rastvor Rastvor od pepela Rastvor od gljiva Aloje vera Energija klijanja Seme Aktiviranje semena Seme u medu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D